Major'ın mavi donlarını hayal ettim

Güncelleme Tarihi:

Majorın mavi donlarını hayal ettim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2002 01:52

İngiltere'nin eski Başbakanı John Major'la birlikteliğini itirafıyla manşetlere çıkan Muhafazakar Partili eski Sağlık Bakanı Edwina Currie, The Times Gazetesi'nde yayınlanan anılarında çok özel ayrıntılardan söz etti.

Major'ın hükümetinde sorumluluk almak için kıyasıya mücadele eden ve hayal kırıklığına uğrayan Currie, yarın piyasaya çıkacak anılarında, ‘‘Yalnızlık sinmişti daireme. Mavi donlu adamı hayal ettim. Gece uzamalı, sohbetimiz sürmeliydi. O'nu dinleyebilirdim. Bir keresinde dizindeki eski bir sakatlık nedeniyle rahat yürüyemediğini söylüyordu, ama üç saatlik idmanda (!) bunun hiç farkına varmadım’’ diyor.

1992 seçimlerinin arifesinde Başbakanlık'ta bir gece yarısı muhabbetini uzun uzun anlatan 56 yaşındaki Edwina Currie, ‘‘Risk almaya bayılırdı. Parlamentoda özel yardımcısı olabileceğimi vaat etmişti. İlişkimizden de söz ettik. İki kez öpüştük. Daha sonra da tartıştık. Kabinesinde kadınlara görev vermeyişini eleştirdim. Muhafazakarlar kadın adaylar hakkında önyargılı. Sorumluluklara orta yaşta, beyaz erkekleri layık görüyorlar. O'nun diğer partililerden farklı olduğunu sanmıştım. Yanılmışım. 1988'deki istifamdan sonra İskan Bakanlığı'na getirilebileceğimi söylemişti, ama hiçbir şey yapmadı. Bu sıkıntılara daha fazla dayanamıyordum. 1991'de dönemin Sosyal Güvenlik Bakanı Tony Newton'a itiraf ettim. B'nin (Major'ın kitaptaki takma adı) disiplinden nefret ettiğini, hoşlanmadığı kişilere çok nazik davradığını, riske girmeyi sevdiğini aktardım. Basın ve dedikodu yazarları hakkında şakalaştığımızı, ilişkimize son vermemiz gerektiğini anlattım. Tony çok şaşırdı’’ diye ekliyor.

MUHAFAZAKARLAR ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Currie'ye en sert tepki Major'ın bakanlarından David Mellor'dan geldi. Porno yıldızıyla birlikteliği yüzünden 1992'de kabineden istifa etmek zorunda kalan 53 yaşındaki Mellor, The Evening Standard Gazetesi'ne ‘‘Currie, para için Major'ı sattı. Aşkını ve sırlarını ortaya döktü.

Kendini suçlu ve kullanılmış hissediyordu. O günlerde özel ilişkiler manşetlere çıktığında, Başbakan'ın hissettiklerini, aklından geçenleri tahmin edebiliyoruz’’ dedi.

Konferans turu için ABD'de bulunan John Major skandalın patlak vermesinden bu yana ilk kez 5 Ekim'de Dallas'ta halkın karşısına çıkacak. Teksas'ın Dallas kentinde bir hayır kurumunun toplantısında şeref konuğu olan ve 500 kişiye seslenecek Major'a ilginin patlaması bekleniyor.

İngiltere’nin ve Muhafazakar Partı’nin en renksiz simalarından biri olan ve bu özelliğiyle basına malzeme olan John Major’un, dört yıl boyunca bu ilişkiyi yürütebilmesi büyük başarı olarak kabul ediliyor.

MAJOR BİYOGRAFİSİNİN YAZARI GLOVER

İtiraf için zorlamadım

Edwina Currie, Major'ın otobiyografisinde adının yer almamasına öfkelendiğini ve tüm gerçekleri çırılçıplak ortaya döktüğünü anlatınca, yazar Julian Glover'dan dün yanıt geldi. The Guardian editörü Glover, Currie'nin itiraflarından dehşete düştüğünü, Major'ın geleneksel bir aile yaşamı olduğunu belirterek, ‘‘Hayatında gizlediği ve utanç verici bir ayrıntı olup olmadığını sormadım. Belki de sormalıydım. Zorlasaydım belki itiraf ederdi. Ancak Currie'nin eninde sonunda anlatacağından emindi’’ diye yazdı.

Georges Moustaky'ye yoğun talep

Fransa'nın efsanevi sanatçısı Georges Moustaky'yi 11 ve 12 Ekim akşamları İstanbul'lu sanatseverlerle buluşturacak iki konsere yoğun talep üzerine bir yenisi daha eklendi. Son konser, 13 Ekim Pazar saat 19.30'da gerçekleştirilecek. 400 beste ve 42 albümle dünyada yaşayan en büyük birkaç sanatçıdan biri olarak kabul edilen 67 yaşındaki Moustaki, başta Edith Piaf, Yves Montand, Dario Moreno, Joan Baez, Dalida ve Françoise Hardy olmak üzere birçok sanatçıya eser verdi. Dünya listelerinde uzun süre birinci sırada kalan 'Le Meteque, Ma Liberte,' Edith Piaf'ın unutulmaz 'Milord'u ve Tanju Okan'ın 'Hasret'i birer Moustaky bestesi. Bilet fiyatları 30-40 milyon lira olan konser, Şişli'de yeni açılan Cevahir Oditoryumu'nda gerçekleşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!