Rusya, Stalin'i 50'inci ölüm yıldönümünde anıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Stalini 50inci ölüm yıldönümünde anıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 05, 2003 14:37

Rusya'da komünistler, Joseph Stalin'i, 50. ölüm yıldönümü dolayısıyla anıyor. Başkent Moskova'daki Kızıl Meydan'da toplanan bin kadar kişi, Stalin'in anıt mezarını çiçeklendirdi.

Haberin Devamı

Ellerinde kırmızı karanfiller bulunan kalabalıktan bazılarının 5 Mart 1953'te hayata veda eden Stalin'in portrelerini taşıdı. Komünist Parti lideri Gennadi Züganov da törende hazır bulundu.

Törene katılanların sayısının 4 bine ulaÅŸmasını beklediklerini kaydeden Komünist Parti yetkililerinden Aleksandır Kuvayev, ''Bugün saat 18.00'de buraya gelip çiçek bırakacaklar olacak. Biz buraya büyükbir ÅŸahsiyeti anmaya geldik'' dedi.Â

Stalin'in sınıf mücadelelerinin verildiÄŸi zor bir dönemde görev yaptığını belirten Kuvayev, Stalin'in baskılarıyla ilgili olarak, komünist rejimin çöküşünden bu yana olumsuz demografik koÅŸullar yüzünden her yıl 900 bin insanın kaybedildiÄŸini ileri sürdü ve ''BugünBoris Yeltsin ile baÅŸlayıp Vladimir Putin ile devam eden dönemde Rus halkının soykırımından söz etmek daha uygun olur'' diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

Bu arada, Züganov, Devlet BaÅŸkanı Putin'e bir çaÄŸrıda bulunarak, Irak'a olası savaşı engellemek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nde veto kullanmasını istedi. Komünist lider, ''BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'ya veto hakkının yolunu açan kiÅŸi Stalin'dir. Stalin, süper gücün kurucusudur. EÄŸer SSCB'yi koruyabilseydik, bugün bunları tartışıyor olmazdık'' dedi.Â
   Â
RUSLARIN KAFASI KARIÅžIK

Dağılan Sovyetler Birliği'nin liderlerinden Joseph Stalin'in ölümünün 50. yılında, Stalin'in mirası konusunda Rusların net bir fikri yok.

BBC'nin internet sitesinde aktarılan bir kamuoyu yoklamasına göre,Rusların yüzde 36'sı Stalin'in SSCB için öneminin ''olumsuzdan ziyade yararlı'' olduğunu düşünürken, yüzde 29'u bu görüşe karşı çıkıyor.

Araştırma, Rusların yüzde 41'inin Salin'i kitlesel baskı ve çalışma kamplarıyla birlikte andığını, buna karşın yüzde 32'sinin eskiGürcü lideri ''büyük bir imparatorluğun övüncü, endüstriyel alanda başarılı ve düzenli'' bularak övüyor.
   Â
'STALÄ°N, GÃœRCÄ°STAN VE RUSYA LÄ°DERLERÄ°NÄ° ASARDI'
   Â
Bu arada, Stalin'in, Gürcistan'ın baÅŸkenti Tiflis'te yaÅŸan torunu Yevgeni CugaÅŸvili, ''Dedem yaÅŸasaydı, Gürcistan ve Rusya liderlerini halk düşmanı oldukları için asardı'' dedi.Â

Haberin Devamı

Ä°ngiliz The Daily Telegraph gazetesine konuÅŸan CugaÅŸvili, Stalin'in yönetim anlayışının, her ÅŸeyin daha iyi olmasını öngördüğünübelirtti.Â

''Artık kimsenin çalışmadığını, üretim yapan fabrikaların bile kalmadığını, üzüm baÄŸlarının kaderine terk edildiÄŸini'' kaydeden CugaÅŸvili, Sovyetler BirliÄŸi'nin çöküşüne, kendi liderlerinin ihanetinin yol açtığı görüşünü dile getirdi.Â

Ä°nsanların sokaklara dökülmek veya ülkeyi terk etmekten baÅŸka çaresi kalmadığını belirten CugaÅŸvili, ''OÄŸlum Visarion, yani Stalin'in torunu, ABD'ye iltica baÅŸvurusunda bulunuyor. Bundan daha acı bir ÅŸey olabilir mi'' ifadelerini kullandı.Â
       Â
YAŞAM ÖYKÜSÜ
   Â
Asıl adı İoseb Vissarionoviç Cugaşvili olan Stalin, 21 Aralık 1879'da, Rus çarlığı döneminde, Gürcistan'ın Gori bölgesinde doğdu. Yoksul bir ailenin oğlu olan Stalin, Rusça'yı Gori'de gittiği kilise okulunda öğrendi. 1899'da, devrimci faaliyetleri nedeniyle  eğitim gördüğü Tiflis'teki dini okuldan atıldı. 1900'den itibaren yeraltı faaliyetlerine, işçi gösterilerine ve örgütlenmelerine katılmaya başladı. 1903'te Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevikler kanadına katıldı, 1913'e kadar 7 kez tutuklandı, hapse girdi ve sürgüne gönderildi.

Haberin Devamı

1912 Şubat'ında sürgündeki Vladimir İlyiç Lenin tarafından Bolşevik kanadın Merkez Komitesi'ne alındı. Rusya'da çelik anlamına gelen ''stan'' sözcüğünden esinlenerek ''çelik adam'' anlamına gelen ''Stalin'' ismini kullanmaya başladı. En uzun sürgün dönemini ise 1913yılından 1917 yılına kadar Sibirya'da geçirdi.

Çarlığın devrilmesinden sonra 1917 yılının Mart ayında Leningrad kentine gelerek Pravda gazetesiniayın yönetmeliğini üstlendi. 1918-20 iç savaşı döneminde çeşitli cephelerde siyasi ve askeri yöneticilik yaptı. Yeni Rus hükümetinde devlet denetleme ve milliyetler komiserliği görevlerini üstlendi.

Lenin'in ''siyasal vasiyeti''nde genel sekreterlik görevinden alınmasını istediği Stalin, Lenin'in Ocak 1924'de ölmesi üzerine Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin üst düzey yetkilileriyle anlaşarak, belgenin ortaya çıkarılmamasını ve konumunu sürdürmeyi başardı.

Haberin Devamı

Stalin, 1928'de Lenin'in yeni ekonomi politikasını terkederek, 5 yıllık kalkınma planlarını uygulamaya koydu. Rejim muhalifleri ve parti içindeki rakiplerine karşı acımasız davranan Stalin'in, görevi döneminde bilgisi dahilinde milyonlarca muhalifin öldürüldüğü ve partiyetkililerine suikastlar düzenlendiği belirtiliyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda kötü bir başlangıcın ardından Stalin iradesi, enerjisi ve örgütçülüğüyle önemli başarı kazandı.

Nazizme karşı zikzaklı politikalar izleyen Stalin, Batı ile ittifak kurmaya alışan Komünist Partisi'ni frenledi, hatta Ağustos 1939'da Adolf Hitler'le saldırmazlık paktı imzalanması emrini verdi.

20 milyondan fazla Sovyet vatandaşının öldüğü savaştan sonra iktidarını daha da pekiştiren Stalin, 1953 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı'yken hayata veda etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!