ABD üniformalı peşmergeler

GUAM Adası... Kıyıda, köşede kalmış bir coğrafyada yer alıyor. Ama, Amerika için öyle değil!..

Peşmergeleri Amerikalılar bu adada eğitiyor!..

Irak Savaşı için ABD'nin Kuzey Irak'a gönderdiği özel birlikler arasında, Amerikalılar tarafından eğitilmiş bu Kürtler de var. ABD açısından, aynı anda birkaç avantaj. Adamlar önce Kürt, bölgeyi ve bölge insanını tanıyor, sonra savaşmayı öğreniyor, derken ABD'nin çıkarları yönünde eğitimden geçiyor!.. Ve şimdi cephedeler!.. Ellerinde son model silahlarla birlikte!..

Guam Adası'nda yaklaşık beş bin Kürt peşmerge savaş eğitiminden geçiyor. Sadece doğrudan savaşmak değil, aynı zamanda gerilla faaliyetleri üzerine eğitimleri de eksik değil. 91 Körfez Savaşı sırasında, ABD bunları fiilen kullanıyor. Amaç, şimdi yine aynı!..

ABD Dışişleri Bakanı Powell, Ankara'yı uyarıyor ve ‘‘Türkiye Kuzey Irak'a askerini göndermesin’’ diyor. Olayın bizim açımızdan en tehlikeli yanı şu:

Peşmergeler ABD üniforması taşıyor!.. Yani, en istenmeyecek, en tatsız olay, Kuzey Irak'ta Türk Ordusu ABD üniformalı bu Kürtler'le karşı karşıya gelebilir!..

Türkiye için çifte sarmal!.. Aynı anda, hem ABD ile, hem de Kürtler'le cephede karşılaşmak!..

Ankara'nın öncelikle bu tuzağı önlemesi gerekiyor. Çünkü, Bush'un Irak Savaşı, Türkiye için Kuzey Irak Savaşı'na dönüşebilir!.. Dolayısıyla, Ankara'da bulunan Kuzey Irak'tan gelen Kürt temsilcilerle görüşmeler çok önemli.

HALİLZAD'IN ÜÇGENİ

Basamakları hayli hızlı çıkıyor. Önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda sıradan bir memur iken, kısa süre içinde aynı bakanlığın siyasal planlama bölümüne getiriliyor.

Petrol ve Ortadoğu, iki önemli uğraşı. Afganistan'da geçmişte Taliban'ı Ruslar'a karşı o kullanıyor. Daha sonra, Afganistan'da Karzai'nin yönetime gelmesinde en etkili isim. Şimdi de, Kuzey Irak'ta Bush adına kararlar veriyor:

Zalmay Halilzad.

ABD'nin bölgedeki petrol ve Kürt politikasını Halilzad çiziyor. Petrol uzmanlığı, Kuzey Irak'ta Kürtlerle haftalardır birlikte bulunmasıyla bütünleşiyor. Şu anda da, diğer Kürt liderlerle beraber Ankara'da.

Daha 1998'de, şimdiki Savunma Bakanı Rumsfeld, onun yardımıcısı Wolfowitz ve eski CIA Başkanı Woolsey ile birlikte, dönemin Başkanı Clinton'a, Saddam'ın tasfiye edilmesi gerektiği yönünde mektup yazanların arasında Halilzad da var!..

Halilzad bir üçgen çiziyor: Saddam'ın Devrilmesi-Kürtler ve Petrol. Yıllardır kurmaya çalıştığı bu üçgeni, şimdi yetkin bir görevle uygulama çabasında!..

Beş bin ABD üniformalı peşmerge, Halilzad'ın çizdiği rotada!..
Yazarın Tüm Yazıları