Toyota: Size inanıyoruz yatırımımız artacak

Güncelleme Tarihi:

Toyota: Size inanıyoruz yatırımımız artacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2002 02:00

Japon otomotiv devi Toyota'nın Avrupa Başkanı Dr. Shuhei Toyoda, Toyota'nın Türkiye'ye inandığını ve daha fazla yatırım yapmak istediklerini söyledi.

Toyota'nın yatırımı 750 milyon Euro'ya çıkacak. Toyoda, ‘‘Türkiye'deki üretimde yerlileşmeye önem veriyoruz’’ dedi.

YATIRIM Danışma Konseyi toplantısının iptal edilmesine rağmen programını bozmayarak İstanbul'a gelen dünya otomotiv devlerinden Japon Toyota Motor Europe (TME) Genel Müdür ve CEO'su Dr. Shuhei Toyoda, Toyota'nın Türkiye'ye inandığını ve burada daha fazla yatırım yapma amacı taşıdığını söyledi.

Shuhei Toyoda, dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, üretimde parça yerlileştirmesine büyük önem verdiklerini ve parça tedarikçileri ile, üretkenliklerinin artırılması doğrultusunda daha yakın bir işbirliği içerisinde olacaklarını belirtti.

Toyota şirketinin kurucusu Kiichiro Toyoda'nın yeğeni olan Dr. Shuhei Toyoda, Toyota Motor Corporation (TMC) Yönetim Kurulu Üyesi, Toyota Motor Europe (TME) Başkanı ve CEO'su, Toyota Motor Europe Manufacturing (TMEM) Başkanı ve CEO'su ve Toyota Motor Manufacturing (İngiltere) Başkanı görevlerini yürütüyor.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ

Konuşmasında Türkiye'deki yatırım ortamına da değinen Dr. Toyoda, politik ve ekonomik istikrarın önemi, ulaşım ve iletişim alanlarındaki iyileştirmelerin gerekliliği üzerinde durdu. Dr. Toyoda, sık sık değişen ve oldukça kompleks olan yasaların daha basitleştirilmesinin de yabancı sermaye yatırımları açısından büyük yarar sağlayacağına işaret etti.

Toyota'nın Avrupa'daki üretim ve satış aktivitelerini koordine etmek amacıyla geçtiğimiz nisan ayında Brüksel'de kurduğu TME'nin Genel Müdür ve CEO'su Shuhei Toyoda, ‘‘Toyota'nın Avrupa'da 2002 yılı için belirlediği toplam 740 bin adetlik satış hedefine ulaşılmasında, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye büyük önem taşıyor’’ dedi.

Dr. Toyoda, Türkiye'nin, maliyet avantajı, rekabetçi işgücü ve büyük pazarlara yakınlığı gibi güçlü özelliklere sahip olduğunu söyledi. Toyota'nın bugüne kadar yaptığı toplam 500 milyon Euro'luk yatırım tutarının, 2004 yılında 750 milyon Euro'ya ulaşacağını hatırlattı. seviyesine ulaşacak.

AVRUPA'YA PARÇA

Dr. Toyoda, Toyota olarak, Türkiye'deki parça tedarikçilerine ürün geliştirme, üretim teknolojileri ve proje yönetimi gibi konularda da destek sağlayacaklarını belirtti. Toyota ile çalışmak amacıyla bir çok Japon yan sanayi firmasının da Türkiye'de yatırım yaptığını söyleyen Dr. Toyoda, bu firmaların bugüne kadar 150 milyon Euro yatırım yaptığını ve 50 milyon Euro'luk yeni yatırım daha yapacaklarını açıkladı.

Toyoda, Toyota'nın, parça yerlileştirmesine verdiği büyük önemin yanısıra, Türkiye'deki tedarikçilerinden Avrupa'daki Toyota fabrikalarına üretim amaçlı parça ihraç edilmesi doğrultusundaki çalışmaların da sürdürüldüğünü söyledi. Toyoda, bugün itibarıyla 100 farklı parçanın Avrupa'ya ihraç edilmesi konusunda karar alındığını bildirdi.

Türkiye'den dünyaya 40 bin Corolla

HAZİRAN ayı itibarıyla 11 bin adedin üzerinde Corolla ihracatı gerçekleştiren Toyota Türkiye, 2002 mali yılında 40 bin adedin üzerinde bir ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. 25 farklı ülkeye yapılacak bu ihracattan 1 milyar Euro'nun üzerinde ihracat geliri elde edilmesi planlanıyor. Toyota'nın Avrupa'da Türkiye dışında biri İngiltere, diğeri de Fransa'da olmak üzere iki otomobil montaj fabrikası daha bulunuyor. Toyota bu yıl içinde Polonya'da şanzıman üretimine de başlayacak. Toyota, 2005 yılı için Avrupa'da 800 bin adetlik araç satışı hedefliyor.

Toyota Motor Corporation, dünyadaki en büyük üçüncü otomobil üreticisi. Toyota ve Lexus markalarının dünya çapındaki satış rakamı Daihatsu ve Hino ile birleştirildiğinde 2001 yılında 5.928 milyon adet olarak gerçekleşti. 2002 yılı itibarı ile 27 ülkede/konumda 58 üretim organizasyonuna sahip olan Toyota, dünya çapında toplam 215 bin kişiye istihdam sağlarken, 160'ı aşkın ülkede de araçlarını pazarlıyor. Toyota'nın Mart 2002 sonunda biten mali yılda toplam satışları 15.2 trilyon yen (yaklaşık 115 milyar dolar) olarak gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!