Gurbetçiler, en çok para harcayan turist

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçiler, en çok para harcayan turist
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2002 01:52

Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin yeteri kadar para bırakmadıkları tartışmaları sürerken, en çok parayı yurt dışında ikamet eden ve ‘‘gurbetçi’’ olarak nitelenen Türklerin harcadığı ortaya çıktı.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE), Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaparak hazırladığı ‘‘2001 Yılı Çıkış Yapan Ziyaretçiler Anket Çalışması’’nda geçen yıl, Türkiye'nin yabancı ziyaretçilerden 8 milyar 932 milyon 12 bin 75 dolar, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşı ziyaretçilerden ise 3 milyar 477 milyon 226 bin 66 dolar olmak üzere, 12 milyar 409 milyon 238 bin 141 dolar turizm geliri elde ettiği hesaplandı. Anket, 2001 yılı turizm gelirlerinin yüzde 72'sinin yabancı ziyaretçilerden, yüzde 28'inin de yurtdışında ikamet eden gurbetçi Türklerden elde edildiğini ortaya koydu. Ankete göre Türkiye'yi ziyaret edenlerin yaptıkları harcamaların kişi başına tutarı 923 dolar olurken, yabancı turistlerin kişi başına harcama miktarı 792, gurbetçi Türklerin kişi başına harcama miktarı ise 1600 dolar oldu.

Türkiye‘de tatil yapan yabancı turistler arasında, en çok para harcayanların ise Ruslar olduğu belirlendi. Ankete göre, kişi başına harcama miktarı bakımından gurbetçi Türklerin ardından ikinci sırada yer alan Ruslar, Türkiye’ye 1237 dolar bırakıyor. Rusların ardından ABD vatandaşları 1230 dolar ile üçüncü sırada yer alırken, en çok para harcayanlar arasına Belçika ve Hollandalı turistler de girdi. Türkiye'ye gelen turistlerin büyük çoğunluğunu oluşturan Alman turistler ise, İngiliz ve Fransız turistlerin de arkasında kalarak, kişi başına 718 dolarlık harcama ile sekizinci sırada yer aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!