Yaşar’ın sevdiği aranjmanlar

Bence Yaşar'ın 'Sevdiğim Şarkılar' adlı albümü de hemen her yaştan dinleyicinin keyifle dinleyeceği bir çalışma olmuş.

Bugün Türkiye'de popüler müziğin varlığından söz ediyorsak, bunun temellerini kırk yıl öncesinde, yani 60'larda aramak gerekir diye düşünüyorum. Cumhuriyet Devrimi'nin 'dönüştürme' çabaları yaklaşık 40 yıl sürdükten sonra 60'lara geldiğimizde, İstanbul'da başlıyor aranjman dönemi.

O yılları 'yeni' birşeyler üretme çabasından çok; 'muhassır medeniyet seviyesi'nde üretilmiş hazır mallara Türkçe sözler yazma yılları olarak algılamak gerekiyor. Ancak bugün oturduğumuz koltuktan o yılları küçümseme kolaycılığına da düşmemek lazım. 600 senelik Osmanlı birikiminden sonra, Cumhuriyet'le birlikte keskinleşen batılılaşma çabasının müzikteki kaçınılmaz sonucuydu aranjmanlar.

Henüz yüzü batıya dönük bir kent kültürü oluşmamıştı. Ve batı müziği kalıplarında yeni ve iyi şarkılar yazmak dünden bugüne olmuyordu. Her ne kadar 'şarkılar' bizim olmasa da o yıllar, dillerden düşmeyen onlarca 'hit' yarattı. Bugünün hit'lerinin kaç tanesinin 40 sene sonra para edeceğini düşünün... O zaman o aranjmanların ne kadar güçlü hit'ler olduklarını daha iyi anlayacaksınız.

Öylesine güçlü hit'lermiş ki onlar, 2000'li yıllarda yıldızı parlayan genç bir erkek vokal; Yaşar, adını 'Sevdiğim Şarkılar' koyduğu yeni albümünü neredeyse tamamen o yılların aranjmanlarına ayırmış. Kimileri 'yeni birşey üretemiyorlar, eski şarkılara sarılıyorlar' diye eleştirse de, ben bu tip konsept albümlerin doğru zamanda ve doğru şekilde üretildiklerinde çok keyif verdiklerine inanıyorum.

Bence Yaşar'ın 'Sevdiğim Şarkılar' adlı albümü de hemen her yaştan dinleyicinin keyifle dinleyeceği bir çalışma olmuş. İçinde neler yok ki; 'Her Yerde Kar Var', 'Boş Sokak', 'Kadınım', 'Benim Bütün Rüyalarım Seninle', 'Vakit Yok Gemi Kalkıyor', 'Hatıralar Hayal Oldu', 'Bir Günah Gibi', 'Deniz ve Mehtap' , 'Sessiz Gemi'... 'Ee, ne var bunda, dileyen herkes telifini ödeyip bu şarkıları albümüne koyabilir' diye düşünebilirsiniz.

Ancak iş o kadarla kalmıyor. Birçok kuşaktan farklı kitlelere malolmuş bu şarkıları nasıl yorumladığın, nasıl düzenlediğin de çok önemli. Kanımca Yaşar, bu işin altından layığıyla kalkmış.

Ses rengi ve yorumu o yılların dokusuna cuk oturduğu gibi, düzenlemelerde de son derece modern ama yormayan altyapılar kullanılmış.

Bu nedenle, hem 60'larda gençliğini yaşayanlar hem de bugünün gençleri için albenili bir albüm 'Sevdiğim Şarkılar'. Edinmekte fayda var.
Yazarın Tüm Yazıları