Şimdi de ‘dost kuşağı’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de ‘dost kuşağı’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2003 01:48

Avrupa Komisyonu Başkanı Prodi, AB'nin çevresinde bir ‘‘dostlar kuşağına’’ ihtiyaç duyduğunu söyledi. Prodi'ye göre, Rusya'dan Akdeniz'e uzanan kuşakta yer alan ülkelerle özel ilişki kurulması gerekiyor. Adı anılmamakla birlikte Türkiye de bu kuşakta yer alıyor.

AVRUPA Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB temel ilkelerini yerine getiren her Avrupa ülkesinin üyelik başvurusunda bulunabileceğini, ancak birlik çevresinde üye olmayan devletlerden kurulu bir ‘‘dostlar kuşağına’’ ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Prodi, Yunan To Vima gazetesinde yer alan makalesinde, AB kapısının Balkan ülkelerine de açık olduğunu kaydederek, ‘‘En yakın zamanda onları bu kapıdan geçmeleri için davet edeceğimizi umuyoruz’’ dedi. Kopenhag Zirvesi'nde 10 ülkeyi üyeliğe kabul ederek, diğer ülkelerin üyelik öncesi stratejilerini güçlendirdiğini belirten Prodi, AB'nin bu kararının Avrupa kıtasının birleşmesine yönelik ‘‘tarihi bir adım’’ olduğunu bildirdi. AB'nin sınırlarında bir ‘‘dostlar kuşağına’’ ihtiyacı olduğunu belirten Prodi, bu kuşağı oluşturan ülkelerle özel ilişkiler içerisinde olması gerektiğini de vurguladı.

Romano Prodi, ‘‘AB, Rusya'dan Akdeniz'e kadar uzanan sınırlarındaki ülkelere bir işbirliğinden daha fazlasını vermeli. Ancak, onları tam üyeliğe kabul edecek kadar uzağa gitmemekle birlikte bu olasılığı da kesin olarak reddetmemeli’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!