SP: Fransa'daki sonuçlar patolojik tepki

Güncelleme Tarihi:

SP: Fransadaki sonuçlar patolojik tepki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2002 15:20

SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Fransa'da dün ilk turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen'in aldığı sonucu değerlendirirken, "Barış ve gelecek için umut verici gelişmeler değil" dedi. Bekaroğlu, bu sonucun ekonomik alanda ve insan haklarında geriye gidişe yönelik patolojik bir tepki olduğunu savundu.

Haberin Devamı

SP Başkanlık Divanı, Genel Başkan Recai Kutan'ın başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı. Mehmet Bekaroğlu, Fransa'da aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen'in Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aldığı sonucu nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Gerçekten endişe verici gelişmelerdir. Biz, bunu, şuna bağlıyoruz; son 10 seneden beri özellikle Sovyetler'in yıkılmasından sonra yükselen değerler çok konuşuldu. Küreselleşme, refahın, zenginliğin artması, özlenen hak ve özgürlükler, özlenen yeryüzü cennetine doğru gidişin önünde hiçbir engelin kalmadığı yazıldı, çizildi, söylendi.

UMUTLAR KAYBEDİLDİ

Bütün her şeye rağmen bakıyoruz ki, demokrasilerin, hak ve özgürlüklerin yaygınlaşması konusunda olumlu bir gelişme yok. 10 sene öncesine göre dünya, daha çok yoksullaşıyor. Açlık var, dünya nüfusunun 5'te 4'ü otoriter ve totaliter rejimlerin baskısı altında. Yeni sömürgecilik dediğimiz IMF ve Dünya Bankası'nın Arjantin ve Türkiye ile başlayan dayatmaları, insanların umutlarını kaybetmelerine neden olmuştur. Bu söylemin aktörlerine karşı güven sarsılmıştır. Refah, hak, özgürlükler ve demokrasi konusunda insanların beklentisi giderek azalıyor. Hele 11 Eylül'den sonra ortaya çıkan gelişmeler sonrasında demokrasi ve özgürlükler ülkesi dediğimiz batıda ve ABD'de bile, hak ve özgürlükler konusunda güvenlik gerekçesiyle geri adımlar atılıyor olması, insanların umudunu ve beklentilerini zayıflatmıştır. Ve tepkisel ve çok da normal olmayan, patolojik tepkilerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Irkçılık ve benzeri akımlar gündeme gelebiliyor. Herkes kendi başının çaresine bakma gibi yönelimler gösterebiliyor. Fransa'da alınan sonuç, bu tepkilerden kaynaklanıyor, diye düşünüyoruz. Barış ve gelecek için umut verici gelişmeler değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!