Japonya'dan tüp geçiş'e kredi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan tüp geçişe kredi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2002 13:12

Japonya, 2005 yılında tamamlanması planlanan Marmaray olarak bilinen tüp geçişin mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük işi için 50 milyon dolar kredi verdi.

Haberin Devamı

İstanbul'da inşa edilmesi planlanan ve kısa adı Marmaray olan demiryolu tüp geçişi ve Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hattı yapımının ilk etabını oluşturan mühendislik hizmetleri çalışmalarının resmi olarak başlatılmasını sağlayacak mukavele onayı Japon kredi kuruluşu JBIC'tan geldi.

ABD ve Türk firma gruplarınca yapılacak olan, mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük çalışmalarına Ankara'da kurulacak olan uygulama birimi ile fiilen başlanacak.

Yapım programına göre mühendislik grubu tarafından yürütülecek mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük çalışmaları 6 ay içinde tamamlanacak. Proje revizyonları, ihale dokümanlarının hazırlanması ve ihale zemin etütlerinin tamamlanması işlerinin yeralacağı çalışma programı kapsamında ayrıca 1.3 kilometre uzunluğundaki tüp geçişi projesinin anahtar teslim yapımı işinin de uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılması işleri yeralacak.

Japon kredi kuruluşu olan JBIC tarafından sağlanılacak olan 50 milyon dolarlık finansmanla yürütülecek, mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük hizmetlerinin tamamlanmasının ardından sistemin yapımı ile ilgili ihale süreci başlayacak.

70 BİN YOLCU TAŞINACAK

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yeralan İstanbul'da saatte70 bin yolcuya taşıma hizmeti verecek olan sistemin inşaat harcamalarıile birlikte yaklaşık 2.5 milyar dolara malolması planlanıyor.

Mühendislik ve kontrolörlük hizmetinde görev alacak olan Japon firmalarının kredi sağladıkları için sistemin yapımında da yeralmaları bekleniyor. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki sistemin 2005 yılı sonunda devreye alınması öngörülüyor.

Gebze-Halkalı arasında kurulacak olan sistemin 43.4 kilometresi  Asya, 19.6 kilometresi Avrupa, 1.8 kilometre tüp tünel ve 11.5 kilometre Sirkeci-Yedikule arasında yaklaşım olmak üzere toplam 76.3 kilometre uzunluğunda olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!