Vitaminler damarları koruyor

Güncelleme Tarihi:

Vitaminler damarları koruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2002 13:46

Folik asit, B12 ve B6 vitaminlerinin, anjiyo olan hastalarda damarların yeniden daralmasını önleyebildiği saptandı.

Haberin Devamı

Amerikan Sağlık Kuruluşu'nun yayın organında yayımlanan araştırma sonucuna göre, vitaminlerin kalp hastalıkları tedavisinde etkili olduğu bilimsel açıdan kanıtlanırken, vitamin kombinasyonunun kandaki homosistin oranını indirebildiği belirlendi.

Homosistin oranının artması, kalp krizinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Sonuçları geçen yıl New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan, 205 denek üzerinde yapılan bir araştırmada, folik asit, B12 ve B6 vitaminlerinin damarların 6 ay içinde yeniden daralması riskini yüzde 48 oranında indirebildiği saptanmıştı.

348 denek üzerinde yapılan yeni araştırma sırasında, vitamin kombinasyonu verilen hastalar 6 ay ve bir yıl süreyle izlendi. Anjiyodan sonra damarların daralma riskinin ilk 6 ayda ortaya çıkabildiğine dikkat çeken uzmanlar, hastaları bir yıl izleyerek, vitaminlerin uzun dönemdeki etkisini gözledi.

Haberin Devamı

Araştırma sonunda, vitamin kombinasyonunun hem damarların yeniden daralmasını önleyebildiği, hem de hastalığı ortadan kaldırabildiği belirlendi. Deneklerde yeniden anjiyo ya da by-pass geçirme riski ise yüzde 38 oranında azalabiliyor.

ABD'nin Chicago kentindeki North Western Üniversitesi uzmanlarından, Amerikan Kalp Kuruluşu Başkanı Dr. Robert Bonow, araştırmanın, B vitaminlerinin kan damarlarına etkisini ortaya koyduğunu, konuyla ilgili yeni araştırmaların yapılması gerektiğini açıkladı. Dr. Bonow, küçük gruplar üzerinde yapılan araştırmaların, daha büyük gruplar üzerinde de yapılarak sonuçların iyice kanıtlanması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!