Iraklı Zeynep Bush'un emrinde

Güncelleme Tarihi:

Iraklı Zeynep Bushun emrinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2003 01:57

Irak'ta yeni bir yönetim için hazırlık yapan Beyaz Saray, ABD'de yaşayan Iraklı seçkinlerle dirsek temasında. Yeni yönetimin en kuvvetli adaylardan biri de Zeynep el Suvai. İlk savaş sonrasında Kerbela'dan Boston'a kaçan Zeynep, Amerikan İslam Kongresi'nin başkanı. El Suvai, geçen gün Bush'la bir araya geldi ve ‘‘Hizmetinizdeyim’’ dedi.

Reçete tıpatıp Afganistan reçetesi. Taliban rejimini devirmeye hazırlanırken Kuzey İttifakı'yla işbirliği yapıp, yurtdışında yaşayan Afgan kadınları yeni yönetim yapısına monte eden George W.Bush Yönetimi, Irak'ta da aynı formülü izliyor. Kuzeydeki Kürtlerle askeri işbirliği ve yurtdışında yaşayan Iraklı entelektüel kadınların yeni yönetime monte edilmesi.

Şimdi bu reçeteye en uygun isimlerden biri olarak Zeynep el Suvai ön plana çıkıyor. 1991'deki ilk Körfez Savaşı'ndan sonra Kerbela'da çıkan Şii isyanına katılan Zeynep, ayaklanmanın Saddam rejimi tarafından bastırılmasından sonra ABD'ye kaçmayı başarmış. ABD'nin yeni yönetim çalışmalarına hız vermesiyle birlikte Zeynep el Suvai, ABD'de yaşayan diğer Iraklı elitlerle birlikte Beyaz Saray'a giderek Başkan Bush'la buluştu ve ‘‘Hizmetinizdeyim’’ dedi.

BUSH'UN KEFİLİ

Amerikan İslam Kongresi'nin Başkanı olan Zeynep el Suvai, Saddam rejiminin gaddarlıklarına tanık olduğu için Bush'un açtığı savaşın da ‘‘haklı’’ olduğunu savunuyor. İlk Körfez Savaşı'nda Saddam'ın yenilgiye uğramasından sonra Irak'ın kısa bir süre için özgürleştiğini, ancak ABD'nin Bağdat'a dokunmaması nedeniyle sevincin kısa sürdüğünü anlatan El Suvai ‘‘O dönemde kendimizi biraz aldatılmış hissetmiştik. Sonra da Iraklılar ayaklanmaya cesaret edemedi. Çünkü korkuyorlar. Çünkü çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Aslında özgür olmayı çok istiyorlar’’ diyor. İlk savaşta patlak veren Şii isyanının bastırılmasından sonra Zeynep iki ay süreyle saklanmış ve ardından Irak'ı terketmiş. ABD'de Boston'a yerleşmiş. 1991'den beri Irak halkının büyük eziyet çektiğini, aradan geçen 12 yıl içinde ne BM ne de diğer insan hakları kuruluşlarının Irak halkıyla ilgilendiğini, şimdi ise bütün örgütlerin Irak'ı özgürleştirme hareketine karşı çıktığını söylüyor.

ASİTTE ERİTİYORLAR

Zeynep el Suvai, Amerikan medyasını, Saddam rejiminin zulmüyle ilgili olarak sık sık bilgilendiriyor. TV ekranlarında tanık olduğu işkenceleri, Irak'ta insanların nasıl ortadan kaybolduğunu anlatıyor.

Zeynep el Suvai'nin iddiasına göre Saddam rejimi erkekleri kontrol altında tutabilmek için kadınları kullanıyor. Bir erkek rejime başkaldırıya kalkıştığı takdirde, o kişinin karısı işkence görüyor, kocasının gözleri önünde tecavüze uğruyor. Zeynep, 16 yaşındaki kuzininin, okulda defterine rejim aleyhtarı bazı notlar düştüğü gerekçesiyle parmak ve meme uçlarına elektrik verilerek, cam kırıkları üzerinde yürütülerek işkenceye uğradığını anlatıyor.

Zeynep Irak'ta bir hapishanenin içini de görmüş. Tek kelimeyle korkunç diye tanımlıyor. İddiasına göre insanlar ‘‘kıyma makineleri’’ne atılıyor, içi asit dolu kazanlarda tamamen yok ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!