Irak’la savaş bizi zora sokar

Güncelleme Tarihi:

Irak’la savaş bizi zora sokar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2003 02:08

ISAF Komutanı Tümgeneral Zorlu, Irak'a olası bir operasyonun Afganistan'daki BM güçlerini zorda bırakacağını söyledi. Afganistan'ın dini değerlerine bağlı olduğunu belirten Zorlu, Irak'a operasyonun İslam'a yapılmış kabul edilebileceğine dikkat çekti.

AFGANİSTAN'da görev yapan Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) Komutanı Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu, Irak'a yönelik bir operasyonun, Afganistan'da görev yapan Batılıları tehlikeye sokabileceğini söyledi. Tümgeneral Zorlu'nun kastettiği Batılı görevliler arasında, ISAF çerçevesinde görev yapan ve Afgan Muhafız Alayı'nı da eğiten Türk askerleri de bulunuyor. Tümgeneral Zorlu, Hollanda radyosuna yaptığı açıklamada, Afganların dini değerlerine bağlı olduklarını, bu çerçevede, Irak'a yönelik bir operasyonu, İslam dünyasına karşı yapılmış bir hareket olarak algılayabileceklerini belirtti. Böyle bir gelişmenin, yalnızca ISAF askerlerini değil, ülkede görev yapan tüm BM ve uluslararası yardım örgütleri çalışanlarını da etkileyebileceğine dikkat çeken Tümgeneral Zorlu, ISAF'ın işgal gücü olarak görülmemesi için çaba harcadıklarını, yerel halka, istikrarı sağlamak üzere burada bulunduklarını anlattıklarını ifade etti.

ABD: SÜRGÜNÜ DEĞERLENDİRSİN

Öte yandan ABD, Irak lideri Saddam Hüseyin'in, kendiliğinden görevini bırakıp sürgüne gitmesinin iyi bir seçenek olduğuna inanıldığını, ancak bu yönde özel bir plan geliştirilmediğini bildirdi. İran gazetesi İntihab, ABD'nin, milyarlarca dolara mal olacak kanlı yeni bir Körfez Savaşı yerine Saddam Hüseyin'i yerinden indirmeyi tercih ettiğini yazmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher ise gazetecilerin sorusu üzerine, kendiliğinden görevi bırakmak gibi bir şeyi seçenek olarak görmesi halinde, Saddam Hüseyin'in bunu bir an önce değerlendirmesinin iyi olacağını, ancak ABD'nin, bu yönde bir öneri sunmadığını, bu tür girişimi bulunmadığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!