İyi ki sıcak para yok, olsa Irak'la patlardı

Güncelleme Tarihi:

İyi ki sıcak para yok, olsa Irakla patlardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2003 02:13

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ‘‘26 milyar dolar döviz rezervimiz var. Ortalıkta sıcak para yok. Piyasada iyi ki sıcak para etkisi yok, olsa Irak'la bomba etkisi yapar, patlardı’’ dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na para ve kur politikaları ile ilgili brifingini verirken, Irak kriziyle ilgili olarak ‘‘İyi ki ortalıkta sıcak para yok, yoksa bomba etkisi yapar, patlardı’’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na üye milletvekillerine ekonomik durumla ilgili brifinginde milletvekilleri ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti arasında ekonomik konularda zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Irak konusunda bir kriz beklentisi içinde olmadıklarını sorular üzerine söyleyen Serdengeçti, 26 milyar dolar döviz rezervi bulunduğunu bunun haftalık açıklandığını bildirdi. Serdengeçti ayrıca ‘‘Irak krizi olur başka krizler olur, her krize hazırız, çünkü dalgalı kur sistemi uygulanıyor. Sıcak para bu kez yok. Sıcak para geçmişte vardı ve yükselmesi bomba etkisi yapabilirdi, yani patlardı’’ dedi.

Serdengeçti, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki brifingde şu mesajları verdi:

HEDEF YÜZDE 20: Bu yıl enflasyon hedefi olarak yüzde 20'yi belirledik. Geçen yıl hedefi yüzde 30'u açıklamıştık. O dönem işadamları yüzde 45'in altında olmayacağını söylemişlerdi. Ancak biz yüzde 29'la kapattık. Eğer bu yıl deprem veya savaş gibi olağanüstü bir durum yaşanmazsa hedeflerimizi tutururuz.

ECEVİT ETKİLEDİ: Faizlerin mutlaka düşürülmesi lazım. Geçen yıl bu konuda ilerleme sağlamıştık. Ancak Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı faizlerin yükselmesine neden oldu.

ENFLASYON DÜŞECEK: Enflasyon önümüzdeki 2.5 veya 3 yıllık sürenin sonunda makul bir rakama inecek. Ama bu konuda şimdiden bir rakam vermek istemiyorum. Bankacılık ve diğer alanlarındaki yapısal reformların zamanında yapılamadığı için kriz patlak verdi. Şimdi kamu yönetimi sistemi yeniden şekillendiriliyor. Personel sayısını da hızla azaltıyoruz.

İNANCIMIZ VAR: Ekonomik programın başarılı olacağına inanıyoruz. Şu anda uygulanan programın başarı şansı, geçen programa göre bir hayli yüksek. Vakit yitirilmeden mali ve harcama reformu uygulamaya konulmalı.

Hükümet fiyat istikrarına uymazsa destek vermeyiz

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, fiyat istikrarı konusunda şu ısrarlı mesajı verdi: ‘‘Hükümetin şu anda uyguladığı program ile bizim ekonomik programımız bir bütünlük arzediyor. Ancak biz özerk bir kuruluşuz. Eğer hükümet, fiyat istikrarına aykırı bir politika uygularsa Merkez Bankası olarak buna destek veremeyiz.’’

AKP'liler: Size inanmıyoruz

Serdengeçti: Rakamlar burada


AKP'liler, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'yi soru yağmuruna tuttu. Bir AKP'li ise ‘‘Sizin hiçbir politikanıza katılmıyorum. Bütün politikalarınıza karşı olduğum için soru da sormayacağım’’ diye tepki gösterdi. AKP'li Aziz Akgül, özellikle geçmişe ait bazı bilgiler istedi. Serdengeçti'nin verdiği bilgiden memnun olmayan Akgül, ‘‘Bizlere yeterli, doyurucu bilgi vermiyorsunuz. Oysa yaşanan ekonomik krizlerde sizin de sorumluluğunuz var’’ eleştirisini getirdi. ‘‘Biz rakamlarla konuşuyoruz’’ diyen Serdengeçti, şu yanıtı verdi: ‘‘Eğer bu krizlerde bir hatamız oldu ise bu sadece bankaları fonlamak olmuştur. Çünkü bunu yapmayacağımızı söyledik ama yapmak zorunda kaldık.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!