Arap televizyonları kuşatma altında

Güncelleme Tarihi:

Arap televizyonları kuşatma altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2003 02:13

Bağdat'ta önceki gün ABD'nin düzenlediği saldırılarda üç medya mensubunun ölmesi nedeniyle Pentagon yoğun eleştirilere hedef olurken, Abudabi TV'sinin etrafının Amerikalılar tarafından sarıldığı, 25 gazetecinin binanın bodrumunda kurtarılmayı beklediği bildirildi.

Abudabi Televizyonu, Uluslararası Kızıl Haç Örgütü'ne çağrıda bulunarak gazetecilerinin tahliye edilmesi için yardım istedi. Önceki gün bir Amerikan tankı yabancı gazetecilerin kaldığı Filistin oteline ateş açmış, Reuters için çalışan Ukraynalı kameraman Taras Protsyuk ve İspanyol Telecinco TV'nin kameramanları ölmüştü. El Cezire'nin bürosuna düzenlenen saldırıda ise Tarık Eyüp isimli Ürdünlü muhabir ölmüştü.

Pentagon: Otele açılan ateş savunma amaçlıydı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD tankının Filistin Oteli'ne yönelik saldırısının ‘‘savunma amaçlı’’ olduğu konusunda ısrarlı. Pentagon Sözcüsü Victoria Clarke, ‘‘Savaştayız ve kendimizi savunma hakkımızı kullandık’’ dedi. Katar'daki askeri sözcü de ‘‘Biz savaş ortamının güvenli olmadığını söylemiştik. Güvende olsunlar diye gazetecileri aramıza aldık. Geri kalanları uyarmıştık’’ dedi.

Washington Post Gazetesi'ne konuşan ABD'li yetkililer ise ABD askerlerinin gazetecilerin kameralarını silah zannedip alelacele ateş açmış olabileceğini savunuyorlar. Katar'daki askeri sözcü de ‘‘Biz savaş ortamının güvenli olmadığını söylemiştik. Güvende olsunlar diye gazetecileri aramıza aldık. Geri kalanları uyarmıştık’’ dedi.

Suudi basını: ABD birlikleri gazetecileri kasten öldürdü

SUUDİ gazeteleri, Bağdat'ta ABD saldırısında 3 gazetecinin ölmesine ateş püskürdü ve ateşin kasten açıldığını savundu:

El-Cezirah Gazetesi, ‘‘Savaşın dördüncü haftası, uluslararası basına yönelik yoğun saldırıyla başladı, ABD mermilerinden üç gazeteci öldü, dört kişi ise yaralandı. Gazete, ‘‘Anlaşılan savaş generalerinin yalanlarının aksi yönünde haber veren medyadan hoşlanmadılar. Maalesef, yalancılar, yanıtlarını füzeyle verdiler’’ dedi.

Yayın kuruluşları gazetecileri geri çekiyor

21 günlük savaşta 12 gazetecinin ölmesi üzerine büyük yayın kurulaşları, can kaybı ve savaşın Bağdat'a kayması nedeniyle çeşitli savaş gemi ve birliklerle hareket eden ‘‘embedded’’ (iliştirilmiş) muhabirleri geri çekmeye başladı. CBS'nin Başkan Yardımcısı Marcy McGinnis, ‘‘Risk almaya değmez’’ diyor. Bu durumda CBS'nin Bağdat Havalimanı'ndaki Jim Axelrod'un geri çekilebileceği belirtiliyor.

ABC TV'sinin yapımcılarından Paul Slavin, orduyla birlikte hareket eden bazı gazetecilerin dahil oldukları birlikler durduğu için yeteri kadar haber çıkaramadığını ve bunların geri çekilmeye başlandığını söyledi. ABC, USS Abraham Lincoln gemisindeki Ron Claiborne, Kuveyt'teki Hava üssündeki Tamala Edwards'ı geri çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!