Yaklaşım rahatlattı piyasa Köşk'e yattı

Güncelleme Tarihi:

Yaklaşım rahatlattı piyasa Köşke yattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2002 01:45

BDDK'nın, İstanbul Yaklaşımı'nı onaylamasıyla rahatlayan piyasalar, Liderler Zirvesi ile ilgili gelişmeleri izlemeye başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) onayı ile uygulama aşamasına geçen ‘İstanbul Yaklaşımı’ ve tartışmaları süren Liderler Zirvesi piyasaları etkisi altına aldı.

İstanbul Yaklaşımı'nda, mali sorunları olan kuruluşların bankalara başvurma aşamasına gelmesini sağlayan BDDK onayı, dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) ağırlığını hissettirdi. İMKB-100 Endeksi dünkü seanslar sonunda 3 puan düşüp 10.383 puandan kapanırken, sanayi şirketlerinin hisse senetlerindeki hareketler dikkati çekti. Borsa endekslerini daha fazla etkileyen bankaların hisse senetlerindeki hareketler ise son aylara oranla nispeten zayıf kaldı.

BDDK'nın, İstanbul Yaklaşımı ile ilgili planı onayladığını açıklamasından sonra İMKB'de sanayi şirketlerine yönelik talebin artığı gözlendi. Uzun süredir ilk defa banka hisse senetlerinde hafif satışlar yapılırken, sanayi şirketlerinde gerçekleşen alımlar nedeniyle ilk seansta Mali endeks yüzde 0.34 gerilerken, Sanayi Endeksi'nde yüzde 0.77 artış oldu. İMKB-100 Endeksi de yine uzun süredir ilk defa sadce sanayi şirketlerindeki hareketten olumlu etkilenip ilk seansı önceki güne göre 15 puanlık artışla 10.401 puandan kapandı.

ZİRVENİN ETKİSİ

Borsada ilk seansta 55, ikinci seansta da 62 trilyon lira olan işlem hacmi, toplamda 117 trilyon liraya ulaşarak yine düşüktü. Borsadaki hacim düşüklüğü, piyasanın siyasi belirsizliklerden duyduğu tedirginliğe bağlandı. Özellikle, çeşitli açılardan tartışmaya başlanan Liderler Zirvesi'nin, Başbakan Bülent Ecevit'in sağlığı ile ilgili gelişmeler paralelinde piyasayı tedirgin tetiği belirtildi.

Bu hafta başında 1 milyon 462 bin liraya ulaşarak 2002'nin en yüksek değerini yakalayan Merkez Bankası dolar satış kuru dün 1 milyon 439 bin liraya geriledi. Bankalararası döviz piyasası dün sabah saatlerinden itibaren 1 milyon 440 bin lira ve yakın düzeylerdeki kotasyonlara sahne oldu. vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!