Sezer: Erken seçim olmazsa Meclis'i feshederim

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Erken seçim olmazsa Meclisi feshederim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2002 15:05

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 3 Kasım'da yapılacak olan erken seçimin ertelenmesi halinde, Meclis'i fesih yetkisini kullanabileceği mesajı verdi. Sezer, "Şartlar oluşursa, Meclis'i feshetme yetkimi kullanırım" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Edirne Valiliği, Tarihi Kentler Birliği ve Edirne Belediye Başkanlığı'nca ortaklaşa düzenlenen "Tarihi Kentler Birliği Edirne Buluşması"nın Halk Eğitim Merkezi Salonu'ndaki açılış törenine katıldı. Tören sonrasında gazetecilerin siyasi gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, gazetecilerin, "seçimlerin ertelenmesine ilişkin bir Meclis kararının önüne gelmesi halinde ne yapacağını" sormaları üzerine, "Meclis kararı benim önüme gelmez. Bu meclis kararı olacağı için Anayasa Mahkemesi'ne de gitmez" dedi.Gazetecinin ısrarla "Gelirse ne olur" şeklindeki sorusu üzerine Sezer, "Bizden dönmesi söz konusu olmaz. Ben anlatamıyorum. Meclis kararları Anayasa Mahkemesi'nin denetimi dışındadır. Benim önüme de yayınlanması için gelmez o." dedi.

Haberin Devamı

Aynı gazetecinin "Sizin fesih yetkiniz var Meclis'i, onu kullanır mısınız?" sorusunu da Cumhurbaşkanı Sezer "Şartlar oluşursa kullanırım" yanıtını verdi.

ANAYASA'DA CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİ

Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104. maddesinin a bendine göre, "Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir."

Cumhurbaşkanı'nın bu yetkisini hangi şartlarda kullanabileceği ise Anayasa'nın 116. maddesinde düzenleniyor. Madde şöyle:

"Bakanlar Kurulunun, 110. maddede belirtilen güvenoyu alamaması ve 99. veya 111. maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Başbakan'ın güvensizlik oyuyla düşürülmeden istifa etmesi halinde 45 gün içinde veya yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir."  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!