Merak etme Avrupa, biz varız

Güncelleme Tarihi:

Merak etme Avrupa, biz varız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2002 01:54

200 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Türkiye Platformu, AB'ye çağrıda bulunarak, ‘‘Siz Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verin, siyasi kriterlerin, demokrasi ve insan haklarının uygulanmasına biz kefiliz’’ dedi.

İKTİSADİ Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş'in önderliğinde ikinci kez toplanan 200 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Türkiye Platformu, Avrupa Birliği (AB)'ne çağrıda bulunarak, Kopenhag'da Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini istedi.

Dün Lütfi Kırdar'da düzenlenen toplantıdan sonra açıklanan ortak bildiride ‘‘Türkiye kararlılığını kanıtladı, şimdi sıra AB'de. Türkiye AB üyeliği konusunda siyasi iradesini ortaya koymuştur. Halkın ve siyasi partilerin ortak iradesinin, değişen hükümetlerle değişmesi söz konusu değildir. Bu ortak iradenin varlığı, yasal düzenlemelerin uygulamaya yansımasının da güvencesidir’’ denildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ortak bildiriyi okumasından sonra bir açıklama yapan Meral Gezgin Eriş, amaçlarının AB'nin karar alıcılarını, siyasilerini ve yetkililerini etkilemek olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘‘Biz Türk sivil toplum örgütleri olarak Türk toplumunun neredeyse tamamını temsil eden örgütleriz ve Türk siyasetçilerinin Türkiye'nin AB'ye uyumunu sağlamak için atması gereken adımları gerçekleştirmeleri için bir baskı oluşturduk, sonuç aldık. Türkiye AB'ye uyum için yapması gerekenlerin büyük bölümünü gerçekleştirdi. Şimdi sıra AB'dedir. AB'den talebimiz öncelikle siyasi uyum açısından yükümlülüklerini yerine getirmiş Türkiye'ye Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak Zirve'de müzakerelerin başlangıç tarihinin verilmesidir. Bunu talep ederken de yapılan siyasi uyum çalışmalarının uygulamaya yansımasının ve devamının güvencesinin de Türk sivil toplum örgütleri olduğunu vurgulamak istiyoruz. Nasıl bu uyum yasalarının çıkmasında katkımız olduysa, bundan sonra da çıkan yasaların hayatiyet bulması, uygulamaların devamlılık ve derinlik kazanması için de aynı takipçiliğimizi sürdüreceğiz. Türk toplumu olarak AB ile bütünleşme iradesine sahibiz. AB'nin de Türkiye ile bütünleşme iradesini, samimiyetini kanıtlamasını bekliyoruz.’’

KIBRIS'IN İLGİSİ YOK

Eriş, ortak bildiride Kıbrıs konusuna yer verilmemesini de şöyle izah etti: ‘‘Kıbrıs'ta kalıcı ve iki tarafın da istediği bir sonuca ulaşılmasını elbette biz de çok arzu ediyoruz. Ancak, Kıbrıs bizce Türkiye'nin üyelik sürecinden ayrı tutulmalıdır. Bu nedenle Kıbrıs'ı öncelikle bizler Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili konuşmalarımızdan çıkarmalıyız. Bu nedenle bugünkü toplantımızda Kıbrıs konusu hiç gündeme gelmedi ve ortak bildiride de yer almadı.’’

AB'nin Kopenhag'da tarih vermemesi halinde Türkiye'de ve Türk toplumunda büyük bir hayal kırıklığı oluşacağını ve sürecin zorlaşacağını vurgulayan Eriş, ‘‘AB hakettiğimiz şekilde bir tarih vermezse süreç zorlaşır. Bu sözümüz de bir tehdit olarak algılanmamalı. Lüksemburg Zirvesi'nden sonra nasıl Türkiye'de hayal kırıklığı oluştuysa Kopenhag'da da olumsuz bir sonuç çıkarsa Türk toplumunu olumsuz etkiler. Bunu arzu etmiyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliği hedefi etrafında birleşen Türkiye Platformu'nun toplantısına katılanlanlar arasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Nuri Artok, İKV Yönetim Kurulu üyeleri Yavuz Zeytinoğlu ve Rona Yırcalı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, TİM Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu da yer aldı.

Sezen'i ve Apo'yu örnek gösterelim

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Nuri Artok, AB yetkililerine Türkiye'nin siyasi kriterler için çıkardığı kanunların uygulamaya başlandığını da anlatmak gerektiğini söyledi. Artok, ‘‘Türkiye siyasi kriterleri büyük ölçüde tamamladı. Uygulamada da aslında çok önemli değişiklikler oluyor. Mesela, teröristbaşının cezası idamdan müebbete dönüştürüldü. Sezen Aksu gibi büyük bir sanatçı konserler verdi ve Kürtçe şarkılar söylendi. Avrupalılara bunları da anlatmak lazım’’ dedi.

Yıldırım, ‘yerim kötü’ dedi toplantıyı terk etti

İSTANBUL
Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye Platformu'nu toplantı başlamadan terk etti. Yıldırım, toplantının içeriğiyle, ortak mesajla ilgili hiçbir tavrı ya da endişesi olmadığını ancak, İTO gibi bir kuruluşun başkanı olarak oturtulduğu yeri beğenmediğini söyledi. Yıldırım, ‘‘Ben bu vakfın (İKV) kuruları arasındayım. Böyle şey olmaz. Oturma düzenin de bir adabı olmalıydı’’ diye konuştu. Mehmet Yıldırım'n salondan öfkeli çıktığını gören eski İKV Başkanı Sedat Aloğlu, Yıldırım'ın peşinden koştu ve onu kararından vazgeçirmek istedi. Ancak Yıldırım'a yetişemedi. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Yıldırım'ın toplantıyı terk etmesi konusunda ‘‘Yıldırım'ın bir başka randevusu olması dışında hiçbir değerlendirme yapmak istemiyorum. Oturma düzenimiz alfabetiktir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!