Sendikaya radyo-TV kurma hakkı

Güncelleme Tarihi:

Sendikaya radyo-TV kurma hakkı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 16, 2003 10:11

Sendika ve konfederasyonlara, özel radyo ve televizyon kurma hakkı getiriliyor. Üç öğretim üyesi tarafından oluşturulan ''Bilim Kurulu''nca, 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağı hazırlandı.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca görüşleri alınmak üzere ilgili sosyal taraflara gönderilen yasa taslağında, halen 28 olan işkolu sayısının, bazı işkollarının birleştirilmesiyle 17'ye indirilmesi öngörülüyor.
  Â
İŞKOLLARI BİRLEŞİYOR

Taslağa göre, şeker işkolu gıda işkoluyla, deri işkolu dokumacılık işkoluyla, ağaç işkolu kağıt işkoluyla, gazetecilik ve basın işkolları habercilik işkoluyla, banka ve sigortacılık işkolu büro, eğitim, ticaret ve güzel sanatlar işkoluyla, kara hava ve deniz ulaştırma işkolları da ardiye ve antrepoculuk işkoluyla birleşiyor.
  Â
Taslağa göre, işçi ve işveren sendikalarının genel kurul süresi dört yıldan üç yıla iniyor. Sendika ve şubelerinin yönetim kurulları en az üç ve en çok dokuz üyeden, konfederasyonların yönetim kurulları da en az beş, en çok 18 üyeden oluşacak.
  Â
Halen sendikalara ve konfederasyonlara işçinin bir günlük çıplak ücreti üzerinden ödenen üyelik aidat tutarları, taslağa göre sendikaların ve konfederasyonların tüzükleri ile belirlenecek. Yine halen mevcut yasaya göre denetim kurulları veya denetçiler tarafından denetlenen sendika ve konfederasyonların denetimi, yılda en az bir kez olmak üzere yeminli mali müşavirler tarafından yapılacak.
       Â
RADYO - TV KURMA Ä°ZNÄ°
   Â
2821 sayılı Sendikalar Yasası'nda deÄŸiÅŸiklik yapılmasına iliÅŸkin yasa taslağı ile sendika ve konfederasyonlara özel radyo ve televizyonkurma olanağı tanınıyor.Â
  Â
Yasa taslağında, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların KuruluÅŸ ve Yayınları Hakkındaki Yasa'nın özel radyo ve televizyon kuruluÅŸu kurma yasağına iliÅŸkin 29. maddesinin sendika ve konfederasyonlar hakkında uygulanamayacağı belirtiliyor.Â
  Â
Taslak ile grup toplu iÅŸ sözleÅŸmeleri yasal bir dayanaÄŸa kavuÅŸturulurken, iÅŸkollarında toplu iÅŸ sözleÅŸmesi yapabilme yetkisi için sendikalarda herhangi bir iÅŸkolu için aranan yüzde 10 temsil barajının yüzde beÅŸe indirilmesi de benimseniyor.Â
  Â
Banka ve notercilik hizmetlerindeki grev yasağı kaldırılırken, Bakanlar Kurulu, Danıştay'dan istişari görüş aldıktan sonra kararı alınmış veya uygulanmaya başlanmış grev veya lokavtları genel sağlığa veya ulusal güvenliğe aykırı olduğu gerekçesiyle 60 gün süre ile erteleyebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!