Karakış tatilcilere yaradı

Güncelleme Tarihi:

Karakış tatilcilere yaradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2003 01:51

Bütün yurttaki yoğun kar yağışı, bayramı Abant, Uludağ gibi tatil yerlerinde geçirenleri sevindirdi. Ancak Trakya sel tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, Doğu'da yollar kapandı, Ege'de ise Büyük Menderes taştı.

KARAKIŞ doğudan batıya tüm yurdu etkisi altına aldı. Kar yağışı Kurban Bayramı tatili nedeniyle özellikle tatil beldelerinde bulunanları sevindirdi. Abant, Kurban Bayramı'nda tatilcilerin akınına uğradı. Kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığı Abant'ta göl buz tuttu. Tatilciler göl etrafında kızaklı faytonlarla ve atlarla gezerken, gençler ve çocuklar buz tutan gölün üzerine çıkarak fotoğraf çektirdi.

TRAKYA’DA SEL TEHLİKESİ

Kar, Trakya Bölgesi'nde yüksek kesimlerde görülürken, Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'yle ulaşım aksıyor. Bulgaristan'ın barajlarından su bırakması ve aşırı yağışlar sonucu Ergene ve Meriç nehirleri taşınca Kırklareli'nin İpsala İlçesi sel tehlikesiyle karşılaştı. Binlerde dönüm arazi sular altında kalırken, DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü setlerde patlayıcı kullanarak su yolları açıp, yeni setler kurdu. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karaköz, gümrük kapısı bölgelerinde taşkın tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ‘‘Halktan bölgedeki hayvanlarını almalarını istedik’’ dedi.

ÇIĞ YOLU KAPATTI

Kar, Doğu Anadolu'da da hayatı felce uğrattı. İspir- Erzurum karayolu çığ düşmesi sonucu üç saat ulaşıma kapandı. Dün saat 08.30'da meydana gelen çığın ardından Karayolları ekipleri bölgeye giderek temizleme çalışma başlattı. Can ve mal kaybına yol açmayan çığın düştüğü bölge temizlenerek yol açıldı.

Erzurum'da 218, Tunceli'de 50, Erzincan'da 127, Muş'ta 57, Bingöl'de 225, Ağrı'da 71, Van'da 65, Hakkari'de 40, Bitlis'te 45 köy yolu da kardan kapandı.

Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölgede Van- Bahçesaray karayolu dışında kapalı devlet karayolu bulanmadığını, Van- Başkale karayolunun Güzeldere, Van-Bitlis karayolunun da Kuzgunkıran geçitlerinde kar yağışı ve aşırı buzlanma yüzünden ulaşımının güçlükle yapıldığını söyledi. Bu arada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölgede kar yağışının aralıklarla devam edeceğini, hava sıcaklıklarında 5 derece dolayında düşüş kaydedildiğini belirtirken, dün yapılması gereken İstanbul-Van uçak seferi de kar yağışı yüzünden iptal edildi.

Ege Bölgesi'nde ise dün yağış durdu. Ancak geçen cuma gününden itibaren etkili olan sağanak yağış sonucu Büyük Menderes Nehri taştı, Söke-Bağarası-Koçarlı karayolu ile yer yer çökme meydana gelen Söke-Davutlar yolunu da trafiğe kapandı. Sürücülerin İncirliova güzergahını kullanmaları istendi.

Küçük Menderes Nehri üzerindeki Kemer Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 80'in üzerine çıkması sonucu su tahliyesine başlandı. Barajın suları, nehirde su seviyesini yükseltince Selçuk'un Belevi Beldesi'nden Pamucak'a kadar olan bölgede tarım arazileri sular altında kaldı.

Dönüş için son güne kalmayın

İzmit Meteoroloji Bölge Müdürü Gürkan Say, Marmara Bölgesi'nde hafta sonunda da etkili kar yağışı beklendiğini belirterek, tatilcileri dönüşte son güne kalmamaları yolunda uyardı. Meteoroloji Müdürü Say, tahminlere göre, Marmara Bölgesi'nde bugünden itibaren etkili poyraz beklendiğini, bu rüzgarın etkisiyle sıfır olan hava sıcaklığının en az 3- 4 derece daha düşük hissedileceğini belirtti.

Gece don tehlikesine karşı özellikle köprü ve viyadüklerde sürücülerin dikkatli olmasını isteyen Gürkan Say, ‘‘Hava akımlarında değişiklik olmadığı takdirde hafta sonunda da bölgede etkili kar yağışı bekleniyor. Yoğun kar yağışı karayollarını etkileyebilir. Tatilciler gözönünde bulundursun’’ dedi.

Anne bizi ısıt

Ağır kış koşulları, hayvanları da olumsuz etkiliyor. İnsanı karamsarlığa iten soğuk kış günlerinde dudaklarıyla niyet çekerek umut dağıtan anne tavşan, yavrularıyla müşteri bekliyor. Ama minikler, soğuğa onun kadar dayanıklı değil. Biraz ısınabilmek için sokuldukça sokulmuşlar annelerine.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!