Good-bye Mardin

Güncelleme Tarihi:

Good-bye Mardin
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2003 01:56

ABD askerleri, dün sabahtan itibaren Nusaybin'de kiraladıkları Sanayi Sitesi'ne toplanmaya başladı. Askeri malzemeler TIR'lara yüklendi. Marşlar söyleyen askerler de otobüslerle ilçeden ayrıldı.

Washington yönetimi, asker tezkeresinin çıkmaması üzerine  B planını tümüyle devreye soktu. Akdeniz'deki gemilerini Basra'ya sevk eden ABD, dün de Nusaybin'deki askerlerini geri çekti.

Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a geçmeyi planlayan Amerikan askerleri, buna izin çıkmayınca Güneydoğu'da oluşturdukları lojistik destek merkezlerini boşaltmaya başladı. Mardin'in sınır ilçesi Nusaybin'de kiraladıkları Sanayi Sitesi'ne 5 gün önce konuşlanan Amerikalılar, askeri mazeme dolu konteylerini 30 TIR'a yükleyip, otobüslerle ilçeden ayrıldı.

Amerikalıların günler öncesinden kiralayıp yığınak yaptığı ve tam teçhizatlı 300 askeri de konuşlandırarak Kuzey Irak sınırına en yakın Amerikan üssüne çevirdiği Nusaybin Sanayi Sitesi'nde birkaç gündür süren sessizlik dün bozuldu. Çevre güvenliğini Türk askerinin yaptığı Sanayi Sitesi'nde konuşlanan Amerikalı askerler, sabah erken saatlerden itibaren dönüş için toparlanmaya başladı.

Nusaybin Sanayi Sitesi'ne dün saban 30 kadar TIR ve boş yolcu otobüsleri girdi. Buraya İskenderun Limanı'ndan getirilen ve hiç açılmayan askeri malzeme dolu konteynerler, vinçler yardımıyla TIR'lara yüklenmeye başlandı. Sanayi Sitesi'ne Amerikalı askerlerin kurduğu 3 nöbet kulübesi de sökülerek TIR'lara yüklendi. Eşyaların toplanmasının ardından ABD'li askerleri taşıyan otobüsler ile TIR'lar İskenderun'a gitmek üzere yola çıktı.

TEMİZLİĞİ BİLE YAPILMIŞTI

Amerikalılar, tahliye ettikleri 154 dükkanlı ve Irak sınırına 80 kilometre uzaklıktaki Nusaybin Sanayi Sitesi'ni aylığı 248 bin dolardan kiralamıştı. Yine Nusaybin'de 3 aylığına 190 bin dolara kiralanan 16 depolu Çukobirlik Tesisleri'ndeki çalışmalar da durduruldu. Çukobirlik Tesisleri, dün ABD'liler tarafından ücreti ödenerek Türk işçilerine temizletilmişti. Bu arada Nusaybin'in Oyalı Köyü'nde dönümü 300 ila 500 dolardan kiralanan arazilerde ise halen bir çalışma yapılmadı. Oyalı Köyü'ne gitmek isteyen gazeteciler, köy girişinde barikat kuran güvenlik güçleri tarafından geri çevrildi.

CONİ’DEN KİMLİK KONTROLÜ

ABD'nin Kuveyt ve Doha'daki harekat merkezlerine bombalı saldırılar olmasının ardından Türkiye'deki birliklerin toplandıkları yerlerde de güvenlik önlemleri artırıldı. ABD'nin iki fabrika kiraladığı Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin araç giriş çıkışında kullanılan kapısı zincirlendi. Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaları bulunan işadamları ve işçiler araçla girişlerine izin verilmediği için yürüyerek girdikleri bölgede, ABD askerlerinin kimlik denetiminden geçirildiklerini söyleyerek tepki gösterdi.

Amerikan askerleri ise kiralanan tesislerden KİDAŞ İplik Fabrikası'nın etrafındaki tel örgüleri sıklaştırdı. Kum torbalarından yapılan siperlerde ise Amerikan askerleri eller tetikte beklemeye başladı. ABD'liler yerleştikleri fabrikaların pencerelerini izolasyon yaparak kapatırken, Türk askerleri ise güvenlik önlemi alıyor.

Protestolarla uğurlandılar

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki Sanayi Sitesi'nde ABD'ye ait lojistik destek merkezi dün saat 17.00'de tamamen boşaldı. TIR ve minibüslerin yanında Hummer ciplerden oluşan 40 araçlık konvoy, Nusaybin Lojistik Destek Merkezi'nden ayrıldı. Amerikalı askerler ayrılırken, yol kenarına toplanan 30 kişilik bir grup, ‘Savaşa hayır’, ‘Kahrolsun ABD’ sloganları atıp alkışlı protestoda bulundu. Protestocu grubu jandarma dağıttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!