Financial Times: AB süreci zarar görecek

Güncelleme Tarihi:

Financial Times: AB süreci zarar görecek
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 14:49

İngiliz basını, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği adaylığını reddetme kararına geniş yer verdi. İngiliz gazeteleri, kararın Türkiye-AB ilişkilerine zarar vereceğini savunurken, Erdoğan'ın yerine en güçlü adayın Abdullah Gül olduğunu da yazdı.

Haberin Devamı

Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın adaylığının reddedilmesinin daha önceki bir mahkumiyetiyle ilgili ortaya çıktığını, söz konusu suçun içeriğinin de, toplumun değişik kesimleri arasında din temeline dayalı nefret duyguları uyandırmak olduğunu yazdı.

Gazete, ''48 yaşındaki politikacı, Türk devlet yapısının en önemliyapı taşları tarafından Türkiye'nin laik düzeni için ciddi tehlike olarak görülüyordu'' yorumunu yaptı.

KOLTUĞUN EN GÜÇLÜ ADAYI GÜL

YSK'nın kararının, Aralık'ta Kopenhag'da üyelik görüşmeleri için takvim almaya çalışan Ankara'nın bu çabalarına zarar vereceğini öne süren Financial Times gazetesi, kararın, Türkiye'nin müttefiki ABD'de hayal kırıklığı yaratacağını savundu.

''YSK kararının, seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 25'ini alması beklenen AK Parti'nin durumunu etkilemeyeceğini'' iddia eden gazete, ''Erdoğan'ın yerine Başbakanlık koltuğunu Abdullah Gül'ün doldurması ihtimalinin güçlü olduğu'' görüşünü savundu.

Haberin Devamı

AB UMUTLARINA DARBE

The Daily Telegraph gazetesi de, ''Türkiye'nin son dönemdeki en popüler politikacılarından biri'' olarak tanımladığı Tayyip Erdoğan ile ilgili kararın, Türkiye'nin AB'ye girme umutlarına darbe vurduğunu öne sürdü.

Gazete, ''ErdoÄŸan'ın mahkumiyetine yol açan ve milletvekilliÄŸi adaylığının önünü tıkayan ÅŸiirin aslında devlet okullarında okutulan kitaplarda da yer alan milliyetçi motifler taşıyan bir ÅŸiir olduÄŸunu''iddia etti.Â
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!