En ‘hayırlı’ servet Bill Gates’in

Güncelleme Tarihi:

En ‘hayırlı’ servet Bill Gates’in
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2002 15:42

ABD'nin son dönemde öne çıkan yeni süper zenginleri hayır işleriyle uğraşmak için emekli olmayı beklemiyor. BusinessWeek Dergisi Amerikalı zenginlerin yaptıkları bağışları araştırdı. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dört yılda 25.6 milyar dolar bağış yaparak ABD'nin en cömert zengini oldu. Gates'in bağış miktarı toplam servetinin yüzde 60'ına denk geliyor. Buna karşılık en büyük rakibi Oracle'ın kurucusu Larry Ellison, cimriler listesinin başına oturdu. Ellison'ın bağış oranı, toplam servetinin yalnızca binde dördü.

Servetlerini kazanmak için sıkı çalışan Amerikalı zenginler, şimdi de hayırseverlik için yarışıyor. 1990'ların başlarında ABD'de yüzlerce milyon dolarlık varlıklarıyla piyasada yeni kuşak zengin yöneticiler ve girişimciler oluştu. Yeni kuşak zenginlerin birçoğu kendisini hayır işlerine adadı. BusinessWeek Dergisi'nde yer alan habere göre, ABD'de 1990'dan beri, kişisel bağış miktarında önemli bir artış var. 1990'da 110 milyar dolar olan bağış miktarı, 2001'de 164 milyar dolara yükseldi.

Yeni hayırseverlerin bağış yapma nedenleri hırs, strateji ve globalleşme, şeklinde sıralanıyor. Amerikan eğitim sistemini yeniden düzenlemek gibi konularla uğraşıyorlar. Yardım yapmayı aynı zamanda stratejik bir konu olarak görüyorlar. Bağışçılar iş dünyasında kullandıkları sistematik yöntemleri bağış yaparken de uyguluyorlar. Ölçülebilir sonuçlar üretmeye özen gösteriyorlar. Yalnızca kurdela kesici olmak yerine projelere aktif olarak katılıp, projeleri tutkuları haline getiriyorlar.

BusinessWeek Dergisi, ABD'nin en cömert 50 bağışçısını araştırdı. Bill Gates ve eşi Melinda Gates, 25.6 milyarlık bağışla listede ilk sırada yer aldı. Çift, 1998-2002 yılları arasında sağlık ve eğitim konularında bağış yaptılar.

Bu rakam 43 milyar dolar olan kişisel servetlerinin yüzde 60'ına denk geliyor. Gates Ailesi, Afrika'da ve Hindistan'da fakir çocuklara aşı yapılması, Amerika'da her kasabanın bir kütüphane sahibi olması gibi işleri misyon edindiler.

PARASINA KIYAMAYANLAR

Sıralamada dördüncülükte bulunan Los Angeles'li milyarder Eli Broad, kentlerdeki okul bölgelerinde eğitim reformu gerçekleşmesi ve yeni kuşağın eğitim liderlerinin eğitilmesi için milyonlarca dolarlık yardım yapıyor. Listede ikinci sırada yer alan Gordon Moore, yakın geçmişte Kuzey Pasifik'teki som balıklarının soyunun tükenmesini durdurmak için 25 milyon dolar vermeyi taahhüt etti.

Netscape'in CEO'su James Barksdale, Missisippi Bölgesi'nde okur yazarlık oranını geliştirmek için 100 milyon dolar verdi.

Genç olmalarına karşın bağış yapmak için yarış edenler yanında, bu konuyu geriden takip eden süper zenginler de var. Büyük hacimli zenginliklerinin yanında yaptıkları yardımlar çok küçük miktarlarda kalıyor.

BİR ÖLEYİM, ONDAN SONRA

Birçok milyarder yüklü bağışlar yapsa da servetleriyle karşılaştırıldığında rakamlar çok küçük kalıyor. Bazıları yardımlarının anonim olduğunu ve kayıtlarda gözükmediğini söylüyor. Bazıları ölümlerinden sonrası için cömert yardımlar düzenlemeyi planlıyor.

BusinessWeek'in 'cimriler' listesinde yer alan diğer zenginlerin daha farklı mazeretleri var. Oracle'ın kurucusu Larry Ellison'ın, 15.2 milyar dolarlık servetine karşın tahmini yaptığı bağış miktarı ise 69 milyon dolarlarda kalıyor. Ellison, yardımların sonuçlarının verilen miktarlardan daha önemli olduğunu savunuyor.

Microsoft'un CEO'su Steven Ballmer'ın 11.9 milyar dolarlık servetine karşın yaptığı bağış miktarı 69 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!