Türk heykeltraş nasıl Güney Kore vatandaşı oldu?

Güncelleme Tarihi:

Türk heykeltraş nasıl Güney Kore vatandaşı oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2002 21:07

Güney Kore'nin başkenti Seul'ün en büyük meydanını, Prof. Tankut Öktem'in Seul Olimpiyatları sırasında yaptığı heykel süslüyor.

Kore Açıkhava Kültür Merkezi'nin önünde bulunan ve 5 metre yüksekliğinde olan ‘‘Sevgi’’ isimli eseriyle Prof. Öktem, Kore'de hem ödül aldı hem de vatandaşlık statüsü kazandı. Öktem'in eseri aynı zamanda 2002 Dünya Kupası'nın resmi logosuna da esin kaynağı oldu.

1988 Seul Olimpiyatları sırasında Kore Olimpiyat Komitesi Paris Sanat Merkezi'ne başvurmuş, resim ve heykel alanında her ülkeden en önemli sanatçıları seçmesini istemişti. Paris Sanat Merkezi'nin uluslararası jürisinin belirlediği 60 ülkeden toplam 186 sanatçı arasında Türkiye'den heykel dalında Prof. Tankut Öktem, resim dalında ise Komet ve Arslan Yüksel vardı. Jüri, 186 eserden 5'ini ödüle layık buldu. Bunlardan biri de Öktem'in eseriydi. Naim Süleymanoğlu'nun Seul'de toplam 342.5 kilo kaldırarak dünya rekoru kırdığı sırada, Tankut Öktem'in bronzdan yapılmış 1.5 ton ağırlığındaki heykeli de kaidesine oturtuluyordu. Naim, olimpiyatlardan bir altın madalyayla döndü. Tankut Öktem'de o zamanın parasıyla 18 milyon lira (70 bin frank) ve Kore devletinin şeref madalyasını aldı.

2002 Dünya Kupası sırasında Kore ile Türkiye arasındaki kurulan sıcak ilişki esnasında Koreliler Prof. Tankut Öktem'i unutmadı. Güney Kore Devlet Başkanı, Öktem'e yazdığı davet mektubunda, Kore'nin resmi konuğu olarak ülkesini şereflendirmesini istedi. Prof. Öktem, şimdi yeniden Kore'ye gitmeye hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!