Bireysel emeklilik neler getirecek?

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilik neler getirecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2002 15:12

Bireysel emeklilik sistemini uygulamaya koyan ülke sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye geçen yıl çıkardığı yasa tasarısı ile bu uygulamayı başlatan ülkelerden biri oldu. Ancak birçok işveren ve çalışan bireysel emekliliğin yararlarının ve getirdiklerinin farkında değil. Anadolu Hayat Sigorta ve Prometheus Danışmanlık işbirliğiyle Türkiye'ye gelecek olan bireysel emeklilik uzmanı Steff Chalk, Türkiye'nin bireysel emeklilik sistemini uygulama yönünde önemli adımlar attığını belirtiyor.

Bireysel emeklilik sistemi, Türkiye'nin gündemini bir hayli işgal eden konulardan biri oldu. Dünyada yıllardır uygulanan bu sistem Bireysel Emeklilik Kanunu ile, 7 Ocak 2001'den itibaren Türkiye’ye de girdi.

Bireysel emeklilik sistemi, devletin sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikte, bireylerin gönüllü katılımı temeline dayanan özel bir emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor. Sosyal güvenlik ihtiyacı dışında, bu sistemin en önemli özelliği sermaye piyasalarına ve tasarrufa katkı sağlaması.

Yürürlüğe gireli bir yıl olmasına karşın bireysel emeklilik konusunda çok fazla yol kat edildiğini söylemek mümkün değil. Birçok şirket halen bu sistemi tanıtmak ve yararları konusunda toplumu bilinçlendirmek için toplantılar düzenliyor, dünyada bu konuda söz sahibi uzmanları Türkiye'ye getiriyorlar.

Bireysel emeklilik konusunda dünyaca ünlü uzman Steff Chalk, Anadolu Hayat Sigorta ve Prometheus Danışmanlık işbirliği ile Türkiye'ye geliyor. Chalk, 15 Ekim’de İzmir’de, 16 Ekim’de Ankara’da, 18 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek 'Her Yönüyle Bireysel Emeklilik-Bireysel Emeklilik Tanıtım Toplantıları'na katılacak. Toplantılarda bireysel emeklilik sigortalarında dünya uygulamaları, bireysel ve emeklilik tasarruf yatırım sistemi ve getirdikleri gibi konular tartışılacak.

Danışmanlık şirketi Chalk 401(k)'nın Başkanı olan Steff Chalk, bireysel emeklilik sistemi konusundaki sorularımızı yanıtladı.

Bireysel emeklilik sisteminin dünyadaki son durumunun bir değerlendirmesini yapar mısınız?

- Bireysel emeklilik sistemi bütün dünyada giderek büyüyor. Bu sisteme her geçen gün daha fazla ülke katılıyor. Sistemin boyutları da büyüyor. Ancak bu büyüme 1999'a kadar oldu. Bu tarihten itibaren global ekonomi bocalamaya başladı. Bundan dolayı bireysel emeklilik sisteminin boyutları küçülmeye ve sabit kalmaya başladı. Bu durgunluğun geçici olmasını umuyorum.

Bu sistemin çalışanlar ve işverenler açısından yararlarından bahseder misiniz?

Bireysel emeklilikte işveren emeklilik çözümlerinin bir parçası haline geliyor. Mutlu çalışanlara sahip olan işverenler daha iyi ürün ve fiyata sahip olurlar. İşverenler, işveren olmaktan daha öteye geçiyor. Çalışanlar kendi emeklilik birikimlerinin yararları konusunda yeni anlayış kazanıyorlar. Parasal ve finansal konularda daha bilgili hale geliyorlar. Kendi çalışmaları sonunda emeklilik hesaplarının arttığını görmek onlara heyecan veriyor. İnsan kaynakları departmanlarına bu konuyu çalışanlara aktarmak konusunda önemli görevler düşüyor.

Türkiye'de bu sistemin etkili ve kolay bir şekilde adapte edilebilmesi için neler tavsiye edersiniz?

-Türkiye bireysel emeklilik sistemini uygulama yönünde iyi adımlar attı. Türkiye'nin verdiği en önemli kararlardan biri bireysel emeklilik sistemini uygulayan diğer ülkelerdeki bu sistemleri incelemesi oldu. Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını belirledi. Bu bilgi temelinde bu sistemi oluşturmaya başladı. Türk Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yapısını beğeniyorum. Global perspektif açısından pek çok özelliğe sahip. Fakat bu, sistemin pürüzsüz bir şekilde işleyeceği anlamaına gelmiyor. Tam olarak uygulamaya konulması kolay da olmayacak. Her zaman üzerinde çalışılması ve geliştirilmesi gereken alanlar olacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!