AÄ°HM'den "ihtiyati tedbir" baÅŸvurusuna ret

Güncelleme Tarihi:

AÄ°HMden ihtiyati tedbir baÅŸvurusuna ret
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2002 20:58

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ın sabıka kaydının silinmesini kabul etmeyen Yargıtay kararı aleyhine yapılan 'ihtiyati tedbir' başvurusunu reddetti.

Haberin Devamı

Tayyip Erdoğan'ın avukatları yaptıkları başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 39'uncu maddesinin kendileri için kullanılmasını isteyerek, ihtiyati tedbir kararı alınmasını istemişlerdi.  Strasbourg'daki hukukçular, 39. maddenin daha çok insan yaşamını doğrudan ilgilendiren başvurular için kullanıldığını hatırlatıyorlar.
   Â
39. MADDEDEN YAPILAN BAÅžVURULAR
   Â
AÄ°HS'nin 39. maddesi, telafisi bir daha hiçbir zaman mümkün olmayacak ulusal mahkeme kararları için Strasbourg Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma kararı verme yetkisi tanıyor.  AÄ°HM, daha önce terör örgütü başının avukatlarının yaptığı baÅŸvuru sonucunda, ihtiyati tedbir kararı almış ve bu baÅŸvuruyla ilgili kendi kararını verene kadar Türkiye'den, Abdullah Öcalan'ı idam etmemesini istemiÅŸti.Â

Haberin Devamı

Geçmiş yıllarda Türkiye'den Özbekistan'a sınır dışı edilmesi kararlaştırılan iki kişinin, gönderilecekleri ülkede idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya oldukları gerekçesiyle yaptıkları ihtiyati tedbir başvurusu da AİHM tarafından kabul edilmişti.
 
Fransa'da Nazi işbirlikçisi olarak 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 92 yaşındaki Papon'un avukatları, müvekkillerinin çok yaşlı olduğu ve sağlık sorunları bulunduğu için, AİHM'den ihtiyati tedbir kararı almasını istemişlerdi, ancak Strasbourg Mahkemesi bu talebi reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!