Kayak merkezlerine kar yağmadı, yataklar boş kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kayak merkezlerine kar yağmadı, yataklar boş kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2002 01:58

Sezon açılışını Ramazan Bayramı'yla yapan kayak merkezleri kar yağmayınca tatilcilerden umduğunu bulamadı. Palandöken dışındaki kayak merkezlerinde yatakların çoğu boş kaldı. Kayak merkezlerinde aradıklarını bulamayanlar ise Abant'a akın etti.

Türkiye'nin başta gelen kayak merkezlerinden Uludağ kar yağmaması ve bu yıl hizmete sokulan kar makinesinin de kar püskürtememesi sonucu bu Ramazan Bayramı'nı sakin geçirecek. Beyaz Cennet'teki otelcilerin kurak geçen kış sezonları sonrasında umutlarla aldığı kar makinesinin kar püskürtebilmesi için hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düşmesi gerektiği açıklandı. Bayramı da kar yağışsız geçirmesi beklenen Uludağ'da doluluk oranı yüzde 20'de kaldı. Kayak merkezinde 16 otel ve 17 misafirhanedeki toplam 5 bin yatak kapasitesi bulunuyor.

KAR YOK TATİLCİ YOK

Bolu'nun kayak merkezi Kartalkaya'da da kar yok. Köroğlu Dağları'nın zirvesinde kurulu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde kar yağışının olmaması otel işletmecilerini olumsuz etkiledi. Kasım ayının ilk haftalarında kar kalınlığının 30 santimetreye ulaşmasının sevincini yaşayan otel işletmecileri ilerleyen günlerde kar yağmamasının üzüntüsünü yaşadı. Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan 500 yataklı Kartal Otel, 450 yataklı Grand Kartal ve 650 yataklı Dorukkaya Otel bayramda dolmayacak.

Dorukkaya Oteli Genel Müdürü Yusuf Avcı, kar yağışının olmaması nedeniyle tatilcilerin rezervasyon yaptırmadığını belirterek, ‘‘Tatilciler önce kar olup olmadığını soruyor. Doluluk oranımız yüzde 50. Kar yağışının olmaması nedeniyle otelimizde dinlenme ve müzik ağırlıklı programlar düzenleyeceğiz’’ dedi.

Kartal Otel yetkilileri ise bayram tatili için doluluk oranlarının yüzde 10 olduğunu belirterek, kar yağışının olması durumunda rezarvasyonların artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ancak Bolu'da bulunan Abant Milli Parkı ise bayramda revaçta. Kayak merkezlerinde aradıklarını bulamayanlar sonbaharın tüm renkleriyle dolu Abant'a akın etti. Büyük Abant Otel ve Abant Palace Otel'de doluluk oranı şimdiden yüzde 100'e ulaştı.

REZERVASYONLAR İPTAL

Karsızlıktan Erciyes Kayak Merkezi de etkilendi. Yer yer bir santim kar bulunan Erciyes'te rezervasyonların büyük bölümü iptal oldu. Geçen yıl sezonu 23 Kasım'da açan kayak merkezinde Ramazan Bayramı'nın beklenen doluluğun sağlanamaması turizmcileri üzdü. Kayak antrenörü Veysel Değirmenci, ‘‘Geçen yıl sezonu kasım ayında açmıştık. Erciyes Dağı'nda genelde kayak sezonu aralık ayının ortalarında açılıyordu. Şimdiye kadar, dağın yüksek kesimlerine 7 kez kar yağmasına rağmen, 2 bin 150 metre yüksekliğindeki kayak merkezinde kar kalınığı sadece 1 santimetre’’ dedi.

Antalya kent merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu kayakçıları ağırlayamadı. Kayak merkezindeki tek otel olan Bakırlı Motel sezon açılışını da yapmadı. Merkez, bayram tatilinde sadece piknik yapmak isteyen Antalyalılar'a hizmet verecek. Saklıkent Kayak Merkezi'nde kısa bir kayak parkuru ve bir telesiyej bulunuyor.

Bir tek Palandöken kayağa hazır

Erzurum'daki Palandöken Ramazan Bayramı'nda en şanslı kayak merkezi. Pistlerde 20 santimetre kar var. Bayramda kaymak isteyenler Palandöken'i dolduracak. Sezonu Ramazan Bayramı'nda açmak için tüm tesisler hazırlıkları tamamladı. Doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı. Merkezde 5 yıldızlı Polat Renaissance, 4 yıldızlı Dedeman ve Palan ile 3 yıldızlı Kardelen otellerinin yatak sayısı 2 bini aşıyor. Ayrıca, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait 160 yatak kapasiteli Kayak Eğitim Merkezi de kayakseverlere hizmet verecek. Palandöken Dağı'nın uzunluğu 17 kilometreyi bulan pistleriyle aynı anda 30 bin kişi kayak yapabiliyor.

Palandöken'de zirveye ulaşım Özel İdare Müdürlüğü'ne ait 4'er kişilik ve saatte bin kişi kapasiteli gondol lift yanında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Polat Renaıssance ve Dedeman otellerine ait telesiyejlerle sağlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!