Hassas Bölge ilan ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Hassas Bölge ilan ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 02:00

Geçen ayki faciayı masaya yatıran Bakanlar Kurulu, Kocaeli'ndeki LPG dolum tesislerinin bulunduğu çevreyi ‘Hassas Bölge’ ilan edecek. Çevre Bakanı Aytekin'in uyarıları doğrultusunda bir dizi önlem alınacak.

KOCAELİ'de geçen ay patlayarak bir facianın eşiğinden dönülen Akçagaz LPG Dolum Tesisi'ni masaya yatıran Bakanlar Kurulu, bu tesislerin bulundukları çevrenin ‘‘Hassas Bölge’’ ilan edilmesine karar verdi. Akçagaz'daki patlamanın ardından bölgede inceleme başlatan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, ‘‘Bomba’’ diye ifade ettiği bu dolum istasyonlarıyla ilgili tespitlerini Bakanlar Kurulu'na sundu. Aytekin, patlamanın olduğu bölgede yapılan incelemede hiçbir güvenlik önlemi alınmadığının belirlendiğini ifade ederek, çevredeki konutların ciddi tehdit altında olduğunu vurguladı. Aytekin, ‘‘Bölge bomba üstünde! Çarpık kentleşme nedeniyle şehir içinde kalan tehlikeli madde dolum tesisleri ya başka noktalara taşınmalı ya da güvenlik duvarı örünmeli’’ dedi. Aytekin, alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

Bölgede öncelikle sürekli olarak güvenlik ve denetim birimlerinin oluşturulması. Bu nedenle bölgedeki tesislerin tümünü içine alan bir endüstri bölgesi veya organize bölgesinin oluşturulması ve yörenin ‘‘Hassas Bölge’’ ilan edilmesi.

Bölgenin etrafını bir emniyet sınırı ve duvarı ile ayırarak konut alanları ve demiryolu ile ilişkisinin kesilmesi bir koruma bandı oluşturulması.

Alan içindeki faaliyetler için tek tip emniyet sisteminin geliştirilmesi ve boru hortum valf gibi malzemelerin teknik standartlarının belirlenmesini

Gerekli acil müdahale itfaiye ve sağlık ekiplerinin kurulması

Yakın çevrede birinci derecede etkilenebilecek konut alanlarının afet bölgesi ilan edilerek bir başka emniyetli alana taşınması konusunda çalışma

OLUMLU GÖRÜŞ Aytekin'in bu önerilerine Devlet Bakanı Faruk Bal ve Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan başta olmak üzere bazı bakanlar olumlu görüş bildirdiler. Bunun üzerine bu istasyonların bulundukları çevrenin ‘‘Hassas Bölge’’ ilan edilmesine ve istasyonların çevresindeki yerleşim birimlerinin boşaltılarak, güvenli bir uzaklığa taşınmasına, Türkiye'nin tamamında tehlikeli madde tesislerinin koruma bandı içine alınmasına karar verildi. Bu uygulamanın nerelerde ve nasıl yapılacağına ilişkin önlemleri belirlemek üzere Aytekin başkanlığında bir komite kuruldu. Aytekin, toplantı sonrasında Hürriyet'e bundan sonra gerekli teknik donanımını tamamlamamış hiçbir işletmenin açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Aytekin, ‘‘İnsan yaşamı herşeyden önemli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!