Bush & Blair: Irak’ta Saddam rejimi bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Bush & Blair: Irak’ta Saddam rejimi bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2003 01:56

Irak için 3 aşamalı bir plan öngören ABD Başkanı George W.Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, dün Belfast'ta yaptıkları görüşmenin ardından Saddam Hüseyin rejiminin artık bitmek üzere olduğunu açıkladılar.

Ortak basın toplantısı sırasında Bush, ‘‘Dünya, Irak'ı nasıl özgürleştirdiğimize tanık oluyor’’ dedi. Bush ve Blair savaş sonrası Irak'ta Birleşmiş Milletler'in ‘‘hayati rol’’ oynayacağını söylediler.

Belfast yakınlarındaki Hillsborough şatosundaki görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Blair, ‘‘Tabi ki, Irak'ın yeniden inşasında Birleşmiş Milletler'in hayati rol oynaması konusunda da anlaştık’’ dedi.

BM ile ilgili olarak Blair'in sözlerini tekrarlayan ABD Başkanı George W.Bush ise yurtiçi ve yurtdışındaki Iraklılardan bir geçici yönetimin en kısa sürede oluşturulması için çalışacaklarını söyledi. Bush, ‘‘Geçici yönetim, Irak halkı kalıcı bir hükümet seçene kadar devam edecek’’ dedi.

Bush, ‘‘Irak'ın yeniden yapılandırması uluslararası toplumun desteğini ve uzmanlığını gerektirir. Uluslararası enstitülerle çalışmaya kararlıyız, BM de bu görevde hayati rol oynayacaktır’’ dedi. BM'nin rolünün tam olarak ne olacağıyla ilgili soruya ise Bush, ‘‘Irak'ta ilerleme sağlanmasına destek olmak’’ dedi ancak ayrıntı vermedi.

IRAKLILAR YÖNETECEK

Blair ise ‘‘yeni Irak’’ın sonunda İngiliz, Amerika ya da BM tarafından değil, Irak halkı tarafından yönetileceğini belirtti. Ortak yazılı açıklamada ise iki lider Irak'ın toprak bütünlüğünü vurgulamak, Irak'a yardımı garanti altına almak ve ‘‘uygun bir yönetim’’in desteklenmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını kaydettiler.

Bir ay içinde üçüncü kez görüşen ABD ve İngiltere liderleri ayrıca Ortadoğu ve Kuzey İrlanda sorununu da ele aldılar. Mahmud Abbas'ın Filistin başbakanlığına atanmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Bush, kabine oluşur oluşmaz Ortadoğu için bir ‘‘yol haritası’’ yayınlayacaklarını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!