Özilhan: Ne olur eski komünistleri örnek alın

Güncelleme Tarihi:

Özilhan: Ne olur eski komünistleri örnek alın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2002 02:12

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Türk siyasetçilerinin Macaristan'ı örnek almasını istedi. Özilhan, ‘‘Eski komünist bir ülkenin yabancı sermayenin güvenini bu kadar kazanabilmiş olması, Avrupa Birliği için altyapısını bu kadar çabuk yenilemisine gıpta ile bakıyoruz. Bunu Türkiye örnek almalı. Özellikle de bizim siyasilerimizin örnek almasında fayda var’’ dedi.

Dün Tark-Macar İş Konseyi'nin Macaristan Cumhurbaşkanı Ferenc Madl onuruna verdiği yemekten sonra gezetecilerin sorularını yanıtlayan TÜSİD Başkanı, 1980'ler de Macaristan gibi eski Doğu BLoku ülkelerinin Türkiye'ye gıpta ile baktıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:

‘‘Şimdi içinde bulunduğumuz duruma üzülüyoruz tabii ki. Çünkü şimdi onlar çok önde gidiyor. Yemek sırasında bir Macar Bakan ile yanyana oturdum. Kendisi bana, ‘bu yıl enflasyonu 4.5 hedeflemiştik. Herhalde 5 çıkacak. Bu durum bizi çok üzüyor. Gelecek yıl 4.5 yerine 4 yaparak bu durum telafi edeceğiz' dedi. Macaristan da tam 3 dönemdir 4 yıllık iktidarlar iş başında kalmış. Bu müthiş bir siyasi istikrarı da gösteriyor.’’

ERKİN, DESTEK İSTEDİ

Türk-Macar İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin de yemek sırasında yaptığı konuşmada Macar Cumhurbaşkanı Madl’dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesini istedi. Erkin, ‘‘İlerleme RAporu'nda Türkiye'ye tarih verilmesi önerilmedi. Türk halkı artık, TÜrkiye'nin üyeliği konusunda AB'nin samimiyetsiz olduğunu düşünmeye başladı. Bu günlerde Avrupa'daki gerçek dostlarla dayanışma daha da önem kazandı’’ dedi. Erkin, Türkiye ile Macaristan arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerde cumhurbaşkanları düzeyinde destek gördüklerini bunun da kurumsal bir ilişki oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk girişimcilerin BDT ülkelerindeki yatırımlarının 4.7 milyar dolara ulaştığını, Bulgaristan ve Romanya'da da ciddi miktarlarda Türk yatırımı oluştuğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Macaristan'ın ortak geçmişleri olduğunu hatırlatarak, ‘‘Her iki ülkenin AB'ne üyelik yolunda ve çok geniş bir coğrafyada işbirliği artırılmalı. İlk etapta turizm sektöründe önemli imkanlar bulunuyor’’ dedi.

Macaristan Cumhurbaşkanı F Madl da ülkesinin kısa sürede gerçekleştirdiği reformları anlattı ve amaçlarının AB ve NATO üyesi bir Macaristan hedefine en kısa sürede ulaşmak olduğunu söyledi. Madl, ‘‘Bu hedefe Türk dostlarımızla beraber ulaşmak istiyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!