Türk diplomatları öldürüp diyaloğu kesmek istediler

Güncelleme Tarihi:

Türk diplomatları öldürüp diyaloğu kesmek istediler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2002 01:39

Dora Bakoyannis, eski Yunanistan Başbakanı Konstantin Mitçotakis'in kızı. Türk diplomatları Müsteşar Haluk Sipahioğlu ve Basın Ataşesi Çetin Görgü gibi, onun da politikacı eşi Pavlos Bakoyannis'i 17 Kasım terör örgütü öldürdü. Bugün Yunanistan'ın en saygın siyasetçilerinden olan Dora Bakoyannis ilk kez Hürriyet'e konuştu.

On üç yıl önce, 17 Kasım terör örgütünün düzenlediği korkunç suikastte eşi Pavlos Bakoyannis'i kaybeden Yunan siyaset dünyasının ünlü kadın politikacısı Dora Bakoyyanis, ilk kez Hürriyet'e konuştu. Akropol yakınlarındaki şık bürosunda buluştuğumuz Bakoyannis'le söyleşimize 26 Eylül 1989 sabahına dönerek başladık.

‘‘Zannediyorum saat 08.00'i 10 geçiyordu. Pavlos, 15 dakika önce evden çıkmıştı. Bütün telefonlar çalmaya başladı. O sırada kapı da çaldı. Koşup açtım. Gelen iki arkadaşımdı. Pavlos'u vurduklarını söylediler. Şok oldum’’ diye anlatmaya başladı Dora Bakoyannis.

Yıkılmıştı. ‘‘Neden?.. Neden onu vurdular?’’ diye haykırdı. ‘‘Birisinin Pavlos'u öldürebileceğini hiç düşünmedik. Evet siyasi atmosfer gergindi ama Pavlos askeri rejime karşı mücadele edenlerin de başında yer almıştı. İyi tanınan ve inançlı bir demokrattı. Askeri yönetimin devrilmesinden sonra sağla sol arasında uzlaşma sağlamak için uğraşan kilit isimlerden biriydi. Bu nedenle hiçbir zaman tehdit hissetmedik’’ diye anlatmaya devam etti Bakoyannis.

GERGİN ATMOSFER

Gerçekten o günlerde Yunanistan çok gergindi. ‘‘Koskotas skandalı’’yla çalkalanıyordu. Yunan siyaset dünyasında fırtınalar kopartan sosyalist PASOK'un lideri Andreas Papandreu, bombardıman altındaydı. Girit bankasının sahibi Koskotas, Papandreu'ya yakınlığıyla tanınıyordu ve Papandreu, devlet kuruluşlarının bütün paralarını batıran Girit bankasını yönlendirmekle suçlanıyordu. Papandreu hükümeti düşmüş, sağ ve sol, ilk kez bir koalisyon hükümeti kurmuştu. Ülkede seçim rüzgárı esiyordu. Böyle bir atmosferde Bakoyyanis'e sıkılan kurşunlar bütün Yunanistan'ı sarstı. Çünkü Bakoyannis, sağın güçlü partisi YDP'nin lideri Konstantin Mitçotakis'in de damadıydı ve 17 Kasım ilk kez bir milletvekilini sokak ortasında öldürüyordu.

CEVAPSIZ SORULAR

Korkunç suikastin acısını, yüreğinin derinliklerinde en fazla yaşayan, hiç kuşku yok ki Dora Bakoyannis oldu. Eşine düzenlenen suikast hayatını değiştirdi ve siyasete atılmaya karar verdi. 13 yılda da Yunan siyaset sahnesinde zirveye oturdu.

‘‘Peki 17 Kasım, Pavlos Bakoyannis'i öldürerek sistemi mi, yoksa güçlü muhalefet yapan YDP lideri Mitçotakis'i mi sarsmak istedi?..’’

Suikastte her şeyin rol oynadığını, ancak temel nedenin Pavlos Bakoyannis'in sağla sol arasında uzlaşma sağlamaya çalışması olduğunu düşünüyor Dora Bakoyannis. Ama yine de hálá yanıtsız kalan birçok soru bulunduğunu ve bunların ancak 17 Kasım'ın liderleri yakalanınca yanıtlanacağını söylüyor.

Amaçları Özal’la Mitçotakis'in arasını bozmaktı

Örgüt, 1991'de Türk Büyükelçiliği Basın Ataşesi Çetin Görgü'yü sokak ortasında herkesin gözü önünde öldürdüğü zaman Bakoyannis'in babası Konstantin Mitçotakis, başbakandı. Bakoyannis, örgütün kuruluşundan 16 yıl sonra yaptığı stratejik değişikliği Türk-Yunan diyaloğunu engelleme çabasına bağladı ve şu yorumu yaptı:

‘‘Babam her zaman Türkiye'yle diyalogu savundu. Türkiye'yle birlikte yaşamamız ve sorunlarımızı çözmemiz gerektiğine inandı. O sırada, Türkiye'de Turgut Özal başbakandı. Hükümetin kararını değiştirip diyalog havasını değiştirmek istediler. İki ülke arasındaki sorunlara daha fazlasını eklemek istediler. Bence Türk diplomatlarını öldürmeye başlamalarının temel nedeni buydu.’’

Örgütün beyin takımı derin devlet içinde mi

Zamanla sadece terör uzmanları arasında değil, Yunan halk arasında da ‘‘17 Kasım'ın Yunan istihbarat teşkilatı içinde bir beyin takımının olduğu’’ yargısı oluştu. 17 Kasım'ı çökertmek için yapılan operasyonlarda şimdiye kadar 14 kişi tutuklanmasına rağmen bu kanı silinmedi. Bu yüzden Dora Bakoyannis'e ‘‘Simitis hükümeti, Yunan İstihbarat teşkilatıyla bağlantısı olduğu yolundaki iddiaları da soruşturmalı mı?’’ diye sorduk. Ünlü kadın politikacı hiç tereddüt etmeden yanıt verdi:

‘‘Her şey soruşturulmalı, her şey. Ortada birçok senaryo dolaşıyor. Bu Yunan siyasi hayatında çok ağır bir yük oldu. Bütün bu kuşkular, cevaplanmayan sorular, Yunan polisinin yetersizliğine eklendi. Hepimiz için zor bir dönemdeyiz. Hepimiz yanıtları öğrenmek istiyoruz. 27 yıl sabır gösterdik. Biraz daha sabır göstermeliyiz.’’

Karanlıktaki Silah bu akşam CNN Türk’te

CNN Türk, 27 yıl karanlıkta kalan 17 Kasım terör örgütü üstündeki sis perdesini, ‘‘Perspektif: Karanlıktaki Silah-17 Kasım’’ programıyla kaldırıyor. Türkiye'nin en deneyimli gazetecilerinden Nur Batur'un iki bölüm halinde hazırladığı perspektif, birçok bilinmeyeni ekrana taşıyacak. Nur Batur, teröristlerin neden Türkleri vurdukları, perde arkasında derin devletin olup olmadığı gibi 27 yıldır karanlıkta kalan sorulara yanıt arayacak. Programın ilk bölümü bu akşam saat 22.05'te, ikinci bölümü ise 29 Ağustos 2002 Perşembe günü saat 22.05'te ekrana gelecek.

Belediye başkan adayı

Dora Bakoyanis, ekim ayında yapılacak seçimlerde Atina Belediye Başkanlığı'nın en güçlü adayı. Seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Atina'nın ilk kadın belediye başkanı olması beklenen Bakoyannis için 2004 Olimpiyatları'nın güvenliği çok önemli. Dora, ‘‘27 yıl sonra ilk kez tünelin ucunda ışık göründüğünü’’ söylüyor. ‘‘Artık Türk diplomatları, Yunanlılar ve bütün diplomatlar Atina'da kendilerini güvende hissetmeli. Yunanistan'dan terörü temizleyeceğiz’’ diyor.

YARIN: ABD Büyükelçisi cevap istiyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!