Siz Baltimore'a geldiniz biz Johns Hopkins'i getirdik

Güncelleme Tarihi:

Siz Baltimorea geldiniz biz Johns Hopkinsi getirdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 01:59

Anadolu Grubu'nun 200 milyon dolarlık ‘Anadolu Sağlık Köyü’ projesinin 60 milyon dolarlık ilk ayağı olan hastane, ABD'nin en iyi hastanesi seçilen Johns Hopkins işbirliğiyle hayata geçiyor. Johns Hopkins CEO' su Steven Thompson, ‘‘Yüzlerce Türk Baltimore'a geliyor. Biz de şimdi Türkiye'ye geldik’’ dedi.

Anadolu Grubu'nun Anadolu Vakfı bünyesinde 200 milyon dolarlık yatırımla başlattığı ‘Anadolu Sağlık Köyü’ projesinin 60 milyon dolarlık ilk ayağı olan hastane bölümü, ABD'nin en iyi hastanesi seçilen Johns Hopkins işbirliğiyle hayata geçiyor. Amerika'da 12 yıldır en iyi hastane seçilen Johns Hopkins'in CEO'su Steven Thompson, son 30 yıldır Türkiye'den yüzlerce hastanın Baltimore'daki hastanelerini ziyaret ettiğini belirterek, ‘‘Biz bu işbirliğini bir sonraki etaba taşımak için Türkiye'ye geldik’’ dedi.

Johns Hopkins Hastanesi'nin 110 yılı aşkın süredir tıp eğitimi, bio-medikal araştırmalar ve klinik tıp alanında kaydettiği gelişmelerle sağlık alanında üzerine düşen görevi başarı ile sürdürdügünü kaydeden Thompson, ‘‘Bu bilgi ve tecrübelerimizi başka ülkelerdeki kuruluşlar, doktorlar ve hastalarla paylaşmanın daha direkt ve yaratıcı yollarını bulamasaydık, ABD'nin bir numaralı hastanesi olmak çok anlamsız olacaktı’’ dedi.

PARAYLA İŞİMİZ YOK

Türkiye'de Anadolu Vakfı ile misyonları doğrultusunda bir işbirliği yaptıklarını kaydeden Thompson, ‘‘Bizim parayla bir işimiz olmaz. Bizim ne Anadolu Vakfı'nın 60 milyon dolarlık yatırımına parasal desteğimiz, ne de işbirliğinden parasal bir beklentimiz var. Johns Hopkins olarak biz bir ülkeye sadece bilgi ve deneyimimizi yatırıp o ülkenin sağlık alanında ilerlemesini amaçlarız. Türkiye bu konuda şu ana kadar işbirliği yaptığımız 6'ıncı ülke oldu’’ dedi. Bu doğrultuda Anadolu Grubu'yla misyon ve ortak amaçlar doğrultusunda örtüştüklerini kaydeden Thompson, ‘‘Anadolu Vakfı'yla son derece geniş kapsamlı bir anlaşma yapıyoruz ve bu Türkiye'de bir ilki oluşturuyor’’ diye konuştu.

Johns Hopkins'in isim kullanma hakkını da Türkiye'de Anadolu Vakfı'na verdiklerini söyleyen Thompson, ‘‘Ancak Johns Hopkins adıyla bir hastane açmak isterlerse bunu bizimle görüşmeleri gerekiyor. Biz isim olarak değil bilgi ve deneyim olarak bir ülkede bulunmak istiyoruz’’ dedi.

Bu işbirliği çerçevesinde kendilerinin Türkiye'de sağlık sistemini yeniden tasarlamak gibi bir amaçlarının olmadığını kaydeden Thompson, şunları söyledi: ‘‘Ama Anadolu Grubu ile yaptığımız bu büyük işbirliği Türkiye'de diğer sağlık kuruluşları için örnek olacaktır. Türkiye'deki birçok sağlık kuruluşu ve hastane bu işbirliği sayesinde uluslarası kuruluşlarla bilgi ve deneyim paylaşımı ve eğitim gibi modelleri uygulayacaktır. Bu şekilde Türkiye sağlık alanında gelişmiş ülkelerle aynı seviyelere gelecektir.’’

Türkiye'den yüzlerce hastanın yıllardır Amerika'daki hastanelerine gittiğini hatırlatan Thompson şunları söyledi:

‘‘Biz de bu ilişkiyi bir sonraki etepa taşımak için Türkiye'ye geldik. Türkiye'de tecrübelerimizi yerel sağlık sistemi ile paylaşarak daha yüksek sayıda hastanın sağlık konusunda yürütülen en son gelişmelerden faydalanmasını amaçladık. Bunun zamanı gelmişti. Bizimle ortak amaçlar çerçevesinde buluştuğuna inandığımız Anadolu Vakfı ile kurduğumuz işbirliğinden onur duyuyoruz.’’

Ölümü yaklaşana ‘son dönem evi’

Anadolu Sağlık Köyü, Anadolu Vakfı'nın 200 milyon dolar tutarındaki yatırım ile Gebze Çayırova'da 186 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak.

12 Haziran'da temeli atılan Sağlık Köyü'nün ilk fazda 60 milyon dolarlık yatırımla ‘‘Anadolu Sağlık Merkezi’’ adıyla hastane bölümü tamamlanacak. Yaklaşık 45 bin metrekare kapalı alana sahip Sağlık Merkezi 209 yatağa sahip bir kalp ve kalp hastalıkları merkezi olacak.

Sağlık Merkezi'nin dışında Sağlık köyü kapsamında, doktor ofisleri, rehabilitasyon merkezi, yaşlı bakımevi, uydu klinikler, hemşire yüksek okulu, medikal teknisyen yüksek okulu, araştırma laboratuarı, otel, apart otel, hemşire lojmanı, öğrenci yurdu, alışveriş merkezi ve eczane, sosyal tesis ve kreş yer alacak. Sağlık Köyü'nde Türkiye'de bir ilki teşkil edecek ‘Son Dönem Evi’ de (Hospice) kurulacak. Sağlık köyü kapsamında yer alan ölümcül vakaların palyatif tedavilerinin yapılacağı ve bu vakaların hayatlarının son dönemlerini huzur içinde geçirmelerini sağlanacağı 50 yataklı ‘Son Dönem Evi’ Türkiye'de bir ilk olacak.

Özilhan: Bürokrasiye takıldık ancak işe başladık

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 1980'li yıllarda başlayan ‘Anadolu Sağlık Köyü’ hayallerinin bürokratik engeller sebebiyle ancak 2002'de start alabildiğini kaydetti. Projenin hayır amaçlı olduğunu söyleyen Özilhan, ‘‘Bu projeyle kár amacı gütmüyoruz ve tamamıyla Anadolu Vakfı bütçesi kullanarak gerçekleştiriyoruz’’ dedi. Sağlık köyünde tedavi görecek hastaların minumum yüzde 10'undan ücret almayacaklarını kaydeden Özilhan, bu oranı yüzde 50'lere çekmek arzusunda olduklarını kaydetti.

En son teknikler Türkiye'de olacak

Anadolu Grubu ile kurulan stratejik işbirliği ile Johns Hopkins fakültesinin ve kadrosunun Anadolu Vakfı ile sağlık hizmetlerinin zamanında sağlanması ve geliştirilmesi konusunda bir ortak çalışma imkanı yakaladığını ifade eden Steven Thompson şöyle konuştu:

‘‘Bilgi aktarımı Türkiye'de ve Baltimore'da gerçekleştirilecek eğitim programları ve görüntülü konferans sistemleri ile teletıp çalışmaları şeklinde olacak. Klinik ve eğitim alanındaki bilgi alışverişinin yanısıra, Johns Hopkins, Anadolu Vakfı ile hastane yönetimi alanındaki son tekniklerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda işbirliği yapacak.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!