Vitaminin fazlası zarar

Güncelleme Tarihi:

Vitaminin fazlası zarar
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 26, 2003 16:04

Uzmanlar, vücudun neye ihtiyacı olduğunu bilmeden vitamin yüklemesi yapmanın sakıncaları konusunda uyarıyor. Yağda eriyebilen A, D, ve E vitaminleri vücutta özellikle de karaciğerde depolanıyor, bu yüzden bu vitaminlerin fazla alınması zehir etkisi ortaya çıkarabiliyor.

Haberin Devamı

Daha sağlıklı olmak için multi-vitamin tabletler kullanmakta aşırıya kaçmak vücuda fayda değil zarar veriyor. Özellikle A, D ve E vitaminleri fazla alındığında karaciğeri zorluyor.

 

Özellikle D vitamininin zehirleyici özellikte olduÄŸuna dikkat çeken doktorlar, çok miktarda alınmasının böbrek ya da karaciÄŸer yetmezliÄŸine yol açabileceÄŸiniÂsöylüyor.

 

ANNE ADAYLARI, A VÄ°TAMÄ°NÄ°NE DÄ°KKAT!


Çok fazla A vitamini almak da saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma ve eklem ağrılarına neden oluyor. Ayrıca hamilelikte fazla A vitamini, bebekte sakatlık riskini arttırabiliyor. Uzmanlar, anne adaylarını önerilenden fazla vitamin kullanmama konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

 

Fazla E vitamini kanı sulandırırken, fazla K vitamini de kan pıhtısını artırıyor. Dolaşım sistemi ve yüksek tansiyon problemi olanların bu vitaminleri kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor.

 

Suda eriyen B ve C vitaminlerinin diğerlerine göre daha güvenli olduğunu ifade eden uzmanlar, bu vitaminlerin dokularda üretilmediği için çok yüksek dozlarda alınmaları dışında zehirleyici düzeye ulaşamadığını belirtiyor.

 

Kalp hastalarının, nörolojik etkileri olan B6 ve B3 vitaminleri konusunda dikkatli olması gerekiyor.

 

Vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin başında gelen demirin fazla miktarda alınması ise kanser hücrelerinin oluşumuna neden olan serbest radikallerin ortaya çıkmasına yol açabiliyor.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!