Sönük seçimler merkez sağın

Güncelleme Tarihi:

Sönük seçimler merkez sağın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2002 01:53

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Le Pen şoku yaşayan Fransa'da dün genel seçimin ilk turu yapıldı. Anketlerde meclise gireceği görülen Le Pen faktörüne rağmen Fransızlar, Türkiye-Kosta Rika maçı da dahil gün boyunca futbol seyrettiler.

REKOR düzeyde seçmeninin sandık başına gitmediği Fransa genel seçimlerinin birinci turunu, merkez sağ partiler açık farkla önde götürdü.

Dün sabah başlayan oy işlemi, küçük yerleşim birimlerinde yerel saatle 18:00'de, büyük kentlerde 20:00'de sona erdi. 41 milyon kayıtlı seçmenin rekor düzeyde bir bölümü, oy kullanmak yerine dünya kupası maçlarını izledi. Saat 17:00 itibarıyla seçime katılım oranı yüzde 50.6 olarak gerçekleşti. 1997’da yapılan genel seçimlerin birinci turunda yine saat 17:00 itibariyle sandığa gidenlerin oranı yüzde 54.51 olmuştu.

Sandıklar kapandıkdan sonra alınan ilk resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı destekleyen merkez sağ oyların yüzde 43'ünü aldı. Bu sonuçla merkez sağ partiler, parlamentoda 387 ile 433 arasında değişen sayıda sandalyeye sahip olacak. Bu da 577 sandalyeli Meclis'te çoğunluğu elde etmelerine yetiyor. Böylece Chirac, beş yıl süreyle ülkede mutlak egemenliği eline geçirmiş oldu. Oyların yüzde 36.8'ini alan sol partiler ise 141 ile 160 arasında sandalye elde edebilecek. Aşırı sağcı Jean Marie Le Pen'in partisi Ulusal Cephe'nin ise oyların yüzde 12'sini aldığı belirtildi. Bu Le Pen'e parlamentoda 4 sandalye kazandıracak.

Başbakan Jean-Pierre Raffarin, ilk sonuçların alınmasından sonra, 16 Haziran'da yapılacak ikinci turda da kendilerine aynı oranda oy verilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Chirac'ın söz verdiği bütün vaadlerin yerine getirileceğini açıkladı. Chirac, Le Pen'i açık farkla geride bıraktığı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde, suç örgütleriyle mücadeleyi artıracağı, vergi indirimine gideceği, iş yasalarını işadamlarının istekleri doğrultusunda yeniden düzenleyeceği vaadlerinde bulunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!