Cargill çalışanları ‘danışman’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Cargill çalışanları ‘danışman’ oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 12, 2003 14:23

Cargill Türkiye çalışanları, şirketin dünyada yeni kurulan fabrikalarına danışmanlık yapıyor. Çin, Polonya ve Rusya'da çalışan altı danışman şirketlerine para da kazandırıyor.

Haberin Devamı

Cargill Türkiye çalışanları, şirketin dünya genelindeki diğer fabrikalarının kurulmasında önemli rol oynuyor. Firmada çalışan altı mühendis ve bir elektrik teknisyeni, Çin, Rusya ve Polonya'daki fabrikalarda aktif görev alıyorlar.

Başlangıçta Türkiye'de yabancı danışman kullanan şirket, kısa sürede bu durumu tersine çevirmiş. Cargill Türkiye çalışanları danışmanlık yapar duruma gelmiş. Şu anda yurtdışındaki danışmanlıkları dolayısıyla şirketlerine para da kazandırıyorlar.

Amerikan menşeli olan ve 1960'dan beri Türkiye'de faaliyet gösteren Cargill, 57 ülkede faaliyet gösteriyor. Bütün dünyada 13 fabrikası bulunuyor. Gıda sektöründe üretim yapan şirketin Türkiye'de 350 çalışanı var. Nişasta, glikoz ve fruktoz üretiyor. Türkiye'de 1986'dan itibaren kendi adıyla faaliyet göstermeye başlamış. Bursa Orhangazi Mısır İşleme Tesisleri'ni 90 milyon dolarlık yatırımla kurmuş. Türkiye'de kendi alanında en büyük 10 şirket arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Cargill Türkiye Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, Orhangazi'deki fabrikada son teknolojinin kullanıldığını belirtiyor. Bundan dolayı fabrikanın kuruluş aşamasında çalışan mühendislerin diğer ülkelerdeki Cargill fabrikaları tarafından tercih edildiğini söylüyor.

Özbelli, üç yıl öncesine kadar dışarıdan destek aldıklarını dile getirerek, şimdi ise elemanlarını Türkiye’de  tutmakta zorlandıklarını ifade ediyor: ‘‘Çalışanlarımıza yurtdışından talep fazla. Yurtdışı görevlerde bulunmak onları da geliştiriyor. Konusunda uzman olanlar, yurtdışından gelen görevleri gönüllü olarak kabul ediyorlar. Ayrıca yardım ettiğimiz firmalardan ücret de alıyoruz. Çalışanlarımız burada yaptıkları işin ötesine geçen görevler yüklendiler. Yurtdışı fabrikalardan gelen elemanlara burada eğitim de veriyoruz.‘‘

YURTDIŞI GÖREVE GİDENLER

Cargill Türkiye’de çalışan, fabrika otomasyon koordinatörü Yöntem Hapçıoğlu, bakım müdürü Timuçin Kantar, proses geliştirme mühendisi Çetin Keskiner, rafineri ve iş güvenliği süpervizörü Cem Bilge, proje mühendisi Nuri Taşpınar ve vardiya amiri Ali Korkmaz yurtdışında görev yapmış.

Haberin Devamı

Çin'deki Cargill fabrikasında teknik destek, ekipman seçimleri, montaj aşamasında teknik kontrol, ekipmanların test edilmesi gibi görevleri yerine getirmişler. Polonya'da montaj sonrası değişikliklerin yapılması, çalışanların eğitilmesi ve fabrikadaki üretimle ilgilenmişler. Ayrıca Cargill'in Rusya fabrikasındaki proje mühendisliğini Orhangazi Fabrikası'ndan giden bir mühendis olan Ediz Aksoy yürütüyor.

HapçıoÄŸlu, yeni kurulan fabrikanın otomasyonu için Polonya'ya gitmiÅŸ. Otomasyonu fabrikada çalıştıracak yazılım programlarını hazırlamış. Programları yürürlüğe koyarak, testlerini gerçekleÅŸtirmiÅŸ. Åžu anda Türkiye'den bu sistemin iÅŸleyiÅŸini takip ettiÄŸini söylüyor.Â

Haberin Devamı

Bilge ve Keskiner, Polonya ve Çin'deki fabrikalarda birer ay görev yapmışlar. Teknik destek vermişler. Bütün ekipmanları test ederek, fabrikanın üretime geçmesini sağlayan programları kontrol etmişler. Çalışanlara eğitimler vermişler. Fabrikaları sıfırdan başlayarak üretim aşamasından geçirecek prosedürlerin hepsiyle ilgilenmişler. Polonya'da ilk defa buğdaydan fruktoz üretilmesi aşamasında çalışarak, şirket bünyesinde ödül alanlar arasında da yer almışlar.

Taşpınar, bilgi ve birikimini aktarmak için Çin'deki fabrikada görev yapmış. Halen de dönem dönem fabrikaya giderek kontroller gerçekleştirdiğini anlatıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!