Viski ucuzlayınca satışı 4'e katlandı

Güncelleme Tarihi:

Viski ucuzlayınca satışı 4e katlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 01:43

Mart ayında orta standart ve delüks viski kategorisindeki bütün ürünlerinin fiyatlarını yüzde 20 ile yüzde 30 arasında ucuzlatan Guinness UDV'nin satışları yüzde 20 ile yüzde 400 arasında arttı.

DÖVİZ kurlarının düşüşe geçmesinin ardından orta standart ve delüks viski kategorisindeki bütün ürünlerinin fiyatlarını yüzde 20 ile yüzde 30 arasında ucuzlatan Guinness UDV'nin satışlarında patlama yaşandı.

Dünyada 200'den fazla ülkede JB, Johnie Walker markalarını pazarlayan Guinness UDV Türkiye'nin Pazaralama Direktörü Fehmi Özkan, Mart ayında başlayan ve 3 aydan beri devam eden indirim kampanyasının satışları yüzde 20 ile yüzde 400 arasında arttırdığını söyledi.

Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin kalıcı olacağına inanarak, orta standart ve delüks viski kategorisindeki bütün ürünlerini fiyatlarını yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda geri çekme kararı aldıklarını hatırlatan Özkan, ‘‘Türkiye'ye ve tüketiciye güvendik. Tüketiciler de satışlarımızı arttırarak bizi ödüllendirdi. Satışlarımız, 2002 Ocak-Şubat dönemine göre kampanyanın başladığı Mart-Mayıs döneminde, Johnnie Walker Black Label'da yüzde 400, JB'de yüzde 37, Johnnie Walker Red Label'da yüzde 20 oranında arttı’’ dedi.

Özkan, 2001'de 80 milyon dolarlık ciro yapan Guinness UDV Türkiye'nin cirosunun averajda yüzde 20 oranında düşmesi gerekirken, satışların çok yüksek olması nedeniyle ciroda yüzde 20'lik bir artış kaydedildiğini söyledi.

Özkan, 7 Mart'ta başlayan kampanyanın 1-2 ay daha devam edeceğini belirterek, ‘‘Kampanya bitiminde enflasyon ve develüasyon muhasebesi yapıp yeni fiyatlarımızı belirleyeceğiz. Ancak fiyatlarımız eski seviyesine gelmeyecek. Kampanya fiyatlarının üzerine en fazla yüzde 10-15'lik bir zam yapacağız’’ diye konuştu.

Guinness UDV'nin 3 ay önce başlattığı kampanyaya göre, 75 cl.'lik bir şişe JB 27 milyon 500 bin liradan 22 milyona, 75 cl.'lik Johnnie Walker Red Label 26 milyon liradan 21 milyon liraya, 75 cl.'lik bir şişe Johnnie Walker Black Label 42 milyon liradan 29 milyon 750 bin liraya indirilmişti.


TÜRKİYE ÖRNEK OLDU

Türkiye Guinness UDV'nin kriz döneminde düzenlenen kampanya ile satışlarını arttırmasının tüm dünyadaki Guinness UDV'lere örnek gösterildiğini belirten Özkan şunları söyledi:

‘‘Guinnness UDV'nin Türkiye operasyonu geçtiğimiz mali yıla göre bu yılı aynı kárlılıkla kapayacak. Satışlarımızı da toplamda yüzde 5 oranında arttırdık. Bu durum Guinness operasyonunda büyük başarı olarak kabul ediliyor ve başka ülkelere örnek olarak gösteriliyor. Başka ülkelerden kriz yönetimi için bizden destek almaya geliyorlar. Brezilya'da yüzde 40 develüasyon olduğunda satışlar yüzde 60 oranında düşmüştü. Brezilya'da İki yıl önce yaşanan krize kadar Brezilya pazarı Türkiye'nin 2 katı büyüklükte idi şimdi ise Türkiye Brezilya'dan daha büyük. Arjantin'de kriz oldu operasyonları neredeyse çökme noktasına geldi. Biz krizde tüketicileri zamanında gözlemleyip hızlı kararlar vererek satışlarımızı arttırdık.’’

Özkan, fiyatları düşürmelerinin,‘‘Satış yapamadıkları için fiyatları düşürüyorlar’’ şeklinde yorumlara neden olduğunu söyleyerek, ‘‘Biz doların düşüşünün ardından fiyatlarımızı geri çekerek ekonominin hareketlenmesine katkıda bulunmak istedik. Keşke bütün ithalatçılar da bizim yaptığımızı yapsa ve ekonomi harekete geçse’’ dedi.

Guinnes UDV Türkiye Pazarlama Direktörü Fehmi Özkan, Guinness UDV'nin dünya çapındaki en büyük 5'inci pazarı olan ve Türkiye gibi ekonomik krizlerle boğuşan Venezüela'ya pazarlama direktörü olarak atandı.


Beyaz içkiler için Tekel'i bekliyorlar

TÜRKİYE'de fiyatlandırması Tekel tarafından yapılan beyaz içkilerin Tekel'in tekelinden çıkması için gün sayıldığını belirten Özkan, Tekel'in denetiminden çıkmasının ardından beyaz içki segmentinde de fiyat ayarlamasına gideceklerini söyledi. Bu konuda Tekel'in tekelliğinin kalkmasına ilişkin yasanın çıktığını hatırlatan Özkan, ‘‘Yaz aylarında Tütün ve Alkol Komisyonu kurulacak ve beyaz içkilerle ilgili uygulamanın detaylarını belirleyecek. Baileys, Malibu, Safari gibi içkilerimize reklam ve fiyat desteği verebilmek için bu uygulamanın gerçekleşmesini bekliyoruz’’ diye konuştu. Özkan, gelecekte Tekel tarafından ithalatı ve dağıtımı yapılan UDV ürünlerinin yanısıra tüketici talepleri doğrultusunda yeni içki çeşitlerini de piyasaya sürmeyi planladıklarını da söyledi.


100 Türk erkeğinin 50'si içki içiyor

TÜRKİYE'de alkol tüketimi yüzde 30 seviyelerinde gerçekleşiyor. Türkiye genelinde, kadınların yüzde 10'u alkol tüketirken, erkekler de bu oran yüzde 50'lere ulaşıyor. İstanbul'da genel alkol tüketimi ise yüzde 50-60 seviyelerine çıkıyor. İstanbul'daki kadınların yüzde 30'u, erkeklerin de yüzde 70'i alkol kullanıyor. Erkekler, daha çok rakı, bira ve viski gibi içkiler tüketirken kadınlar da, şarap, bira, likör ve karışımlı viskileri tercih ediyorlar.


Guinness 200 ülkede

Dünyada 200'den fazla ülkede, 30 bin çalışanı ile faaliyet gösteren Guinness UDV, 12 milyar dolarlık cirosuyla alkollü içecek üreticileri arasında dünya devleri içinde. Türkiye'de doğrudan faaliyete başlayan ilk uluslararası alkollü içecek firması olan şirketin Türkiye'deki cirosu ise 80 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!