Asgari ücrette ‘Erdoğan düzeltmesi’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücrette ‘Erdoğan düzeltmesi’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2003 02:06

Hükümet, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın, ‘‘yetersiz’’ dediği 2003 yılı asgari ücretinde yeniden düzenleme yapılabileceği sinyali verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ‘‘Şartlar zaruri hale gelirse, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu her zaman toplamak mümkün’’ dedi.

AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılı için belirlenen asgari ücret için yaptığı, ‘‘bu yeterli değil, komisyon 3 ay sonra toplanabilir’’ açıklaması, hükümeti harekete geçirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ‘‘Şartlar zaruri hale gelirse, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu her zaman toplamak mümkün’’ dedi.

Başesgioğlu, başta 1475 sayılı İş Yasası, 2821 sayılı Sendikalar Yasası, 2822 sayılı Grev, Toplu İş Sözleşmesi ve Lokavt Yasası olmak üzere çalışma hayatını ilgilendiren yasal düzenlemeler ve sorunları değerlendirmek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK genel başkanlarıyla makamında biraraya geldi.

Başesgioğlu, toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yeni yılda çalışma hayatının en önemli toplantılarından birini gerçekleştirdiklerini belirten Başesgioğlu, bu toplantının daha önce de yapılan geleneksel toplantıların bir devamı olduğunu söyledi.

Hükümet olarak ana prensiplerinin sosyal taraflarla daimi bir diyalog içerisinde olup, çalışma hayatına ilişkin konuları ve sorunları görüşerek neticeye bağlamak olduğunu anlatan Başesgioğlu, butoplantının geçen hafta Başbakan Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılanEkonomik ve Sosyal Konsey toplantısı doğrultusunda gerçekleştirildiğini kaydetti.

Başesgioğlu, dünyadaki gelişmelerin, iş tanımlarını, iş kavramlarını ve üretim şekillerini değiştirdiğine dikkati çekerek, bu değişen trende uygun olarak tüm ülkelerin çalışma hayatlarına yeni hukuksal düzenlemeler getirdiğini söyledi. Başesgioğlu, şöyle devam etti:

ILO'YA UYMALIYIZ

‘‘Türkiye olarak biz, bu trendin uzağında kalamayız. Avrupa standartlarına uygun, imzalanmış olan ILO standartlarına uygun ülkemizin gerçeklerini yansıtan çağdaş düzenlemeleri çalışma hayatımıza kazandırmak zorundayız. Sosyal taraf olarak da, bakanlık olarak da hepimiz aynı görüşteyiz. Bundan sonraki süreçte de bu yol haritasında ana ilkelerimiz bu olacaktır. Ülkemizin gerçekleri ışığında çalışma hayatına kalıcı, barışçıl bir düzenleme getirmek istiyoruz. Bunu yapabilirsek, bu hepimizin başarısı olur. 2003 yılındabakanlığımızı ilgilendiren çok önemli konular var. Sosyal güvenlik sisteminin yeniden rehabilite edilmesi, bu konuyu ilgili taraflarla konuşacağız. Çalışma hayatımızı ilgilendiren yasal düzenlemeleri birlikte konuşup tartışacağız.’’

Başesgioğlu, bir gazetecinin, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3 ay sonra tekrar toplanabileceği yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine, asgari ücreti daha yeni ilan ettiklerini, ancak şartlar zaruri hale gelirse Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu her zaman toplamanın mümkün olduğunu söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasının bakanlığının yetkisinde olduğunu belirten Başesgioğlu, bu ücretin belirlenmesinde bazı kriterler ve kıstaslar bulunduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!