Hitler bunalımı

Güncelleme Tarihi:

Hitler bunalımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:03

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in, ABD'nin Irak harekatına destek vermeyeceklerini açıklamasının ardından Berlin ile Washington arasında ipler zaten gerilmişti. Alman Adalet Bakanı Daeubler-Gmelin'in Bush ile Hitler arasında paralellik kurması ise bardağı taşıran damla oldu.

Almanya Adalet Bakanı Herta Daeubler-Gmelin, seçim kampanyası sırasında sendika temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmasında Irak'a müdahale etmek isteyen ABD Başkanı George W.Bush ile Hitler arasında paralellik kurdu.

Schwaebisches Tagblatt Gazetesi'ne göre bakan, ‘‘Bush, iç politikadaki güçlüklerin ön plana çıkmaması için dikkatleri başka yerlere çekmek istemektedir. Bu sevilen, tercih edilen bir yöntemdir. Bu taktiği zamanında Hitler de uygulamıştı’’ dedi. Adalet Bakanı ayrıca, ‘‘ABD'nin berbat bir adalet sistemi vardı. Eğer şirket içinden bilgi sızdırmayla ilgili yasalar 1980'li yıllarda geçerli olsaydı Bush, şimdi hapishanede yatıyor olurdu’’ diye konuştu.

Sözlerinin tepki çekmesi üzerine Sosyal Demokrat Partili Daeubler-Gmelin (59) Bush ile Hitler'i değil, uyguladıkları yöntemleri karşılaştırdığını söyledi.

Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Sekreteri Laurens Meyer, ‘‘Adalet Bakanı'nın Bush'a yönelik akıl almaz suçlamalarının üzerine Başbakan harekete geçmelidir’’ diyerek Almanya Başbakanı Schröder'in bakanı adına Bush'tan özür dilemesi gerektiğini savundu.

Adalet Bakanı'nın sözleri ABD'nin de tepkisine yol açtı. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, ABD ile Almanya arasında uzun yıllara dayanan ve kuvvetli bir ilişki bulunmasına rağmen, Alman bakanın sözlerinin ‘‘çok çirkin ve nedeni anlaşılmaz nitelikte’’ olduğunu kaydetti.

Kim ne dedi

Bakan Herta Daeubler-Gmelin

Bush, iç sorunlardan dikkati başka yere çekmek için böyle yapıyor. Hitler de bu taktiği uygulardı.

CDU Sözcüsü Laurens Meyer

Başbakan Gerhard Schröder, bakanı adına ABD Başkanı Bush'tan özür dilemelidir.

Başbakan Gerhard Schröder

Bakan sadece Bush ve Hitler'in yöntemlerini karşılaştırdığını söylüyor. Ona inanıyorum.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer

Adalet Bakanı'nın açıklamaları çok çirkin ve nedeni anlaşılmaz niteliktedir.

Bild Gazetesi

Bu tür bir benzetme yapan ve özür dilemeyen kabine üyesinin başbakan tarafından olmazsa seçmen tarafından görevden alınması gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!