Yüksek kan şekeri hafızayı olumsuz etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek kan şekeri hafızayı olumsuz etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2003 10:43

Günlük hayata ilişkin çeşitli ayrıntıları hatırlayamama şeklinde ortaya çıkan hafıza zayıflığının kan şekeriyle ilişkili olabileceği bildirildi. New York Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, kan şekerindeki dengesizliğin hafızayı olumsuz etkilediğini gösterdi. Uzmanlar, bu araştırmayla ileri yaşlarda insanların neden hafıza problemi çektiği sorusuna cevap bulmayı umuyor.

Haberin Devamı

Alzheimer hastalığının söz konusu olmadığı durumlarda da bazı yaşlıların hafıza zayıflığı çektiğini belirten doktorlar, “bozuk glikoz toleransı” olarak adlandırılan, kan şekeri seviyesinin yüksek olmasının hafızayı olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Yaşları 59 ile 89 arasında değişen,  şeker hastası olmayan 30 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırma, glikoz toleransı bozuk kişilerin beyinlerindeki öğrenme ve hatırlamayla ilgili birimlerin sağlıklı çalışmadığını gösteriyor. Vücudu glikozu sağlıklı bir şekilde işleyen kişiler  hafıza testlerinde daha iyi sonuçlar alırken, kan şekeri yüksek olanların özellikle kısa dönem hafızalarının zayıf olduğu görülüyor.

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar, kan şekerini düzenlemek için egzersiz yapmak ve kilo vermenin dolaylı yoldan hafızaya da yararlı olduğuna dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!