Erdoğan'dan tezkere uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan tezkere uyarısı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 04, 2003 13:25

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, sorumluluk mevkiinde olanların atacakları adımları Türkiye'nin bulunduğu bölgede yaşanacak gelişmelere göre atmak zorunda olduklarını söyledi. Erdoğan, bu konuda günlük duygusallığa yer olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konuları ele aldı. Yeni bir demokrasi anlayışı ile yola çıktıklarını anlatan Erdoğan, Başbakanlık tezkeresinin Meclis'te reddedilmesinin de bu anlayışın ürünü olduğunu belirtti.

Türkiye'nin tarihi bir süreçten geçtiğini kaydeden Erdoğan, bölgedeki gelişmelerin aktüel bilgi ile yorumlanamayacak kadar karmaşık olduğunu ifade etti.

"BU BASİT BİR 'EVET-HAYIR' DEĞİLDİR"

Bu durumun basit bir "evet-hayır" ile izah edilemeyeceğini belirten Erdoğan, bunun akıl, bilgi ve ülkenin tarihinden gelen sentez yapma geleneği ile ele alınması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz arabayı atların önünde koşmayacağız derken de dünyanın hiçbir alfabesi iki harften oluşmaz derken de yüzyüze olduğumuz sorunu basit bir evet hayır meselesi olmadığını söyledik. Yönetim anlayışımızı anlamaktan güçlük çekenler, eski alışkanlıkları ile yeni Türkiye'yi tanıma güçlüğü içinde olduklarını gösterdiler.''

Haberin Devamı

AKP lideri Erdoğan, "Meselelere bütün yönleriyle bakamazsak, halkımızın bize yüklediği sorumluluğu ve görevi yerine getiremeyiz. Sorumluluk makamında bulunanlar farkındadırlar ki, atmaları gereken adımları günlük duyguları tatmin etmeye dönük değil, ülkenin geleceğini dönük olarak, ülkenin geleceğini yönetmeye dönük olarak atmak zorundalar" diye konuştu.

"DÃœNYA TÃœRKÄ°YE'YE YARDIM ELÄ°NÄ° UZATMADI"
 
Körfez savaşı sonrası yüzbinlerce Iraklı mültecinin Türkiye'ye sığındığını anımsatan Erdoğan,o sırada dünyanın buna seyirci kaldığını ve Türkiye'ye yardım elini uzatmadığını kaydetti.

"Ne çektiğimizi biz biliriz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu nedenle bizler Avustralya ya da Norveç'in Irak sorununa yaklaşımı ile kendimizi aynı düzlemde değerlendiremeyiz. Çünkü onlar bu coğrafyanın ne tarihinden ne de hislerinden haberdardırlar. Onlar ABD ve İngiltere'nin muhtemel operasyonundan sonra ortaya çıkacak gelişmelerden etkilenmeyeceklerdir. Oysa biz yanıbaşımızdaki gelişmelerden doğrudan etkileneceğiz." 
  Â
YÖNTEM TAYİNİ

Olup biten her ÅŸeyi iyi gözlemek ve erken hazırlıkları yapmak zorunda olduklarını kaydeden ErdoÄŸan, Türkiye'nin kendi güvenliÄŸi ve Irak'ın toprak bütünlüğü için geliÅŸmelere seyirci kalmayacağını, soruna ne ÅŸekilde müdahale etmek gerektiÄŸi konusunda hangi yönteme baÅŸvuracağının önümüzdeki günlerde tayin edileceÄŸini ifade etti.Â

Haberin Devamı

ABD, IRAK YÖNETİMİ VE IRAKLI KÜRTLERE UYARI

Bu konuda müttefikler ile konuşacaklarını bildiren Erdoğan, ABD'yi de bölgede gelişecek ve Türkiye'yi rencide edecek gelişmeleri engelleyecek bir politik tavır alması konusunda uyardı.

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, Irak yönetiminin de tezkere konusunda Meclis'te alınan kararı doğru okumasını istedi. Erdoğan, Irak yönetiminin BM ile açık ve şeffaf olması, daha çok işbirliği yapması ve barışı koruyacak adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Irak'taki Türkiye aleyhtarı gösterileri de eleştiren Erdoğan, "kimsenin sahte cesarete kapılmamasını" istedi.

"KIBRIS'TA DÜNDE KALARAK GELECEĞİ İNŞA EDEMEYİZ"

ErdoÄŸan konuÅŸmasında, ABD ile beraber AB ülkelerinin de yaÅŸanan bir baÅŸka süreci titizlikle takip etmesi gereÄŸine iÅŸaret ederek, Kıbrıs konusuna deÄŸindi. Son geliÅŸmelerin, Kıbrıs görüşmelerini olumsuz bir noktaya sevk etmemesi gerektiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, çözüm anlayışını desteklediklerini ifade etti.Â
  Â
''Çıkmaz sokaklar üretmek, hiçbir ülkenin hayrına olmadığı gibi, Türkiye'ye hizmet etmek de değildir'' görüşünü dile getiren  Erdoğan, ''Biz diyoruz ki, (dünde kalarak geleceği inşa edemeyiz). Kıbrıs konusunda ulusal çıkarlara gölge düşürecek, oldu bittilere ve emrivakilere boyun eğmeyeceğimizi bütün dünya bilir, bilmelidir. Ancak bu durum çözüme yönelik irade ve kararlılığımıza mani değildir'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE IRAK KONUSUNDA SÖZ SAHİBİ OLMALI"

Bu arada ErdoÄŸan, Ä°stanbul'a hareketinden önce EsenboÄŸa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ErdoÄŸan, bir soru üzerine, Türkiye'nin bölgedeki konumu nedeniyle Irak'taki geliÅŸmeler konusunda söz sahibi olması gerektiÄŸini belirterek, ''Türkiye'nin bütün bu geliÅŸmelere duyarsız kalması mümkün deÄŸildir'' dedi.Â
  Â
''Yetki tezkeresi seçimden hemen sonra gelecek diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine de Erdoğan, ''Şu anda öyle net bir kararımız yok. AKP'nin yetkili kurullarında gelişmeleri değerlendireceğiz. Tabii içerideki ve dışarıdaki farklı gelişmelere göre adım atacağız'' diye konuştu.

ERDOĞAN: ARTIK ÖNÜMÜZE BAKALIM

Haberin Devamı

Öte yandan grup tontasının basına kapalı bölümünde Erdoğan'ın, milletvekillerine, Başbakanlık Tezkeresi ile ilgili yapılan oylama sonucuna kimsenin takılıp kalmaması gerektiğini söyleyerek, ''artık önümüze bakalım'' dediği öğrenildi.
  Â
ErdoÄŸan, yanıbaşında meydana gelen geliÅŸmelerin Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiÄŸini ve bu duruma kayıtsız kalınamayacağını söyledi.Â
  Â
"EKONOMÄ°DE OLUMSUZ TABLO BEKLEMÄ°YORUZ"

BaÅŸbakan Abdullah Gül de grubun basına kapalı bölümünde ekonomik tedbirlere iliÅŸkin bilgi verdi.Â
  Â
Tezkerenin kabul edilmemesi ve 2003 yılı bütçe rakamlarının açıklanmasının ardından piyasalarda daha fazla tedirginlik beklediklerini ifade eden Gül, ancak alınan önlemlerin kısa sürede açıklanması ve IMF'nin 4. gözden geçirme çalışmaları ile olumsuz bir hava oluşmadığını kaydetti.
  Â
Gül'ün, ''Bundan sonra ekonomide olumsuz bir tablo beklemiyoruz. Alınan önlemler yalnızca bugünün değil, ilerinin seyrini de güvence altına alma yönündedir '' dediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!