Savaşı kimse istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Savaşı kimse istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2003 01:44

ABD Dışişleri Bakanı Powell ile yapılan zirveyi değerlendiren Başbakan Gül, ‘‘ABD ve Powell savaşsız çözüm istiyor. Savaşı kimse arzu etmiyor’’ dedi. Powell ise üsleri geniş kapsamlı ele aldıklarını söyledi ve ‘‘Önümüzdeki hafta çok önemli. BM raporundan sonra Başkan Bush konuşacak’’ diye konuştu.

BAŞBAKAN Abdullah Gül ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta görüştükleri ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'a Irak konusunda Türkiye'nin kaygılarını bir kez daha anlattılar. Başbakan Gül, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD ve Powell'ın da savaşsız bir çözüm istediğini söyledi. Powell yeni BM kararını çıkarmak için her çabayı sergileyeceklerini belirterek, ‘‘Ama çok zor olduğunu biliyoruz’’ dedi. Powell karar çıkmasa da Irak'ı vurma opsiyonunu hala koruduklarını ifade etti.

Bir saat 15 dakika süren görüşmeden sonra Başbakan Gül, ‘‘Savaşı kimse arzu etmiyor. Milletvekilleri de kendi halkına karşı sorumludur. Onlar, Meclis'te karar vermek durumunda olan kişilerdir. Biz savaşsız bir çözüm istiyoruz. Bunu dile getirdik. Powell da bunu söyledi. Önümüzdeki günlerin takviminin nasıl gelişeceğini de anlattılar’’ dedi.

ÜSLER ETRAFLICA GÖRÜŞÜLDÜ

Görüşmenin ardından Powell, üsler konusunu ‘geniş çaplı ele aldıklarını’ söyledi. Türkiye ile bu konuda anlaşma için herhangi bir mühlet olup olmadığıyla ilgili bir soruya Powell, ‘‘Biz tarih konusunu görüşmedik. Türkiye'nin yasal sürecinin farkındayız, anlayışlı davranıyoruz. Herhangi bir spesifik zaman sözkonusu değil’’ dedi. Görüşmede, Türk tarafı adına ilk konuşmayı Gül yaptı. Zaman zaman Erdoğan da kendi görüşlerini açıkladı. Görüşmede Kuzey Irak, asker sayısı, Türkiye'ye ekonomik katkı gibi konuların gündeme gelmediği belirtildi. Gül, Türkiye'nin risklerini dile getirerek halkın yüzde 90'ının savaşa karşı olduğunu, yüzde 10'unun da konuya ilgisiz kaldığını ama bunların da ‘‘hayır’’cı olduğunu anlattı.

YENİ BM KARARI ŞART

Ardından da uluslararası meşruiyet sağlanmadan TBMM'den karar çıkarmanın güçlüğünü vurguladılar ve 1441 sayılı BM kararının tartışmalı olduğunu, bu nedenle yeni bir karar gerektiğini aktardılar. Powell'ın yanıtı, ‘‘Biz de öncelikle BM kararını deneyeceğiz. Çok zor olduğunu biliyoruz. Fransa'nın tavrı belli. Ama mutlaka deneyeceğiz’’ şeklinde oldu. Powell bu sözlerinin ardından ABD'nin opsiyonları olduğuna dikkat çekerek BM'den çıkacak karara rağmen de Irak'ı vurma opsiyonunu gözden uzak tutmadıklarını ifade etti.

KRİTİK HAFTA

Powell
önümüzdeki haftanın çok önemli olduğunu, silah denetçilerinin raporundan sonra Başkan Bush'un değerlendirme ve bir konuşma yapacağını söyledi. Powell, Bush'un İngiltere Başbakanı Tony Blair ve başka liderlerle görüşeceğini kaydederek, ‘‘Başkan da ben de hálá savaşsız bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Zaten başkanın yapacağı konuşma da ‘Savaş açalım' konuşması olmayacak’’ dedi. Powell, Irak’ın için ‘Full Disarmer’ın (tamamen silahsızlandırma) şart olduğunu, bir tek Irak'ta konvansiyonel silah bulunabileceğini de aktardı.

Pek istediği gibi olmadı...

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, dün gazetemizde yayınlanan haberde, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı sağına, Başbakan Abdullah Gül'ü ise soluna istiyordu. Ama zirve fotoğraftaki gibi gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!