Ev kadınına kariyer fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Ev kadınına kariyer fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 15:21

Kozmetik şirketi Avon kadınlar için önemli bir kariyer fırsatı sunuyor. Satış temsilcisi olarak işe başlayan kadınlar başarılı olurlarsa yükselerek kadroya girme imkanı buluyor. Türkiye'de 70 bin satış temsilcisi olan Avon'un çalışanlarının yüzde 70'i ev kadınlarından oluşuyor.

Ev kadınlığı bir süreden sonra çekilmez bir hal alabiliyor. Bitmek bilmeyen günlük rutin işler bunaltıcı oluyor. Bunun üzerine bir de ekonomik özgürlüğe sahip olamamanın baskısı ekleniyor.

Ancak ilerleyen yaş, tecrübesizlik, çocukların bakımı, eğitimin yetersiz olması, yabancı dil eksikliği gibi birçok faktör kadınları iş hayatına atılmaktan alıkoyuyor.

Kozmetik firması Avon bu durumdaki kadınlar için bir kariyer fırsatı sunuyor. Kadınlar hem ilgi alanlarına giren bir sektörde çalışıyor hem de çalışma saatlerini kendilerine göre ayarlayabiliyor. Onlardan beklenen tek şey iyi satış yapabilmeleri. Çalışan kadınlar ise ek iş olarak Avon'un satış temsilcisi olabiliyor.

Avon, 1886'da ABD'de kurulmuş. Merkezi New York'ta olan şirket beş kıtada 150 ülkede temsil ediliyor. Türkiye'ye 1993'te Eczacıbaşı Grubu ile ortak olarak gelmiş. Ürün yelpazesi cilt bakımı, makyaj, saç, ayak ve güneş bakım ürünlerinden ve parfümlerden oluşuyor.

Şirket, doğrudan satış yöntemiyle çalışıyor. Yani ürünlerini raflarda bulmak mümkün değil. Ürünler satış temsilcileri yoluyla müşterilere ulaştırılıyor. Türkiye'de 70 binin üzerinde satış temsilcisi var. Onların arasından performanslarıyla öne çıkanlar Takım Öncüsü, Bölge Satış Sorumlusu gibi görevlere geliyorlar. Hatta bu şekilde Avon'un kadrosuna katılarak ciddi kariyer fırsatları elde etmek mümkün.

Avon dünyada bünyesinde en çok kadın bulunduran şirket. Kadınlar çalışanların yüzde 99'unu oluşturuyor. Mottosu 'kadınların kadınlar için çalıştığı şirket'. Satış temsilcilerinin yüzde 70'ini ev kadınları, geri kalanını öğrenciler ve çalışanlar oluşturuyor.

Temsilcilerin ellerinde Avon ürünlerini içeren bir katalog oluyor. Bu sayede müşterilerini Avon ürünleri konusunda bilgilendiriyorlar. Ayrıca promosyonlar, ürünlerin kullanım yöntemleri gibi konularda bilgi veriyorlar. Gerekirse kendileri Avon'un düzenlediği çeşitli seminerlere katılarak bilgilerini artırabiliyorlar.

Müşterilerinden siparişleri alan temsilciler Avon'la temasa geçiyor. Ürünleri temin ediyor ve bizzat müşterilerine teslim ediyorlar. Aldıkları ücreti Avon'un hesabına yatırıyorlar.

Avon Genel Müdürü Erol Dönmez bu yöntemle birçok kadının önemli paralar kazandığını belirtiyor: ‘‘Temsilcilerimiz yüzde 33 kár marjı ile çalışıyorlar. Yani ürünü bizden 100 liraya alıyorlar, 133 liraya satıyorlar.‘‘

Satış temsilcilerinin yükselme şansı her zaman için var. Örneğin iyi temsilciler arasından takım oyuncusu adı verilen satış ekipleri seçiliyor. Takım oyuncuları belli sayıda satış temsilcisinden sorumlu oluyor. Komisyonla çalışan takım oyuncularının görevi ekiplerindeki temsilcileri yönlendirmek ve satış teknikleri konusunda eğitmek. Bugün Türkiye'de bin 300 takım oyuncusu var. Takım oyuncularının bir diğer görevi ise yeni satış temisilcileri bulmak.

150 kişilik bir temsilci grubu oluşturan takım oyuncuları Bölge Sorumlusu olmaya hak kazanıyor. Bu rakamı ikiye katlayarak 300 kişiye çıkarabilirlerse Avon'un bordrolu çalışanı olabiliyorlar. Bugün Avon'da bu şekilde yükselen 40 kişi var.

Dönmez başarılı olmaya devam edenler için Bölge Satış Şefi, Satış Müdürü gibi kariyer yollarının açık olduğunu söylüyor:

‘‘Çalışan bir kadının en üst seviyeye gelmesi biraz zor. Gelse bile o aşamada kadromuza girmek için işini bırakması gerekiyor. Ancak diğerleri iki işi birden yürütebiliyor. Tek şart başarılı olmak. O kişi ortaokul mezunu da olsa, ekibini 300 kişiye çıkardıysa kadromuza girebiliyor.‘‘

ESNEK SAATLER

Avon'da çalışmanın en büyük özelliği esnek çalışma saatleri. Ayrıca özellikleri ne olursa olsun herkes Avon'un satış temsilcisi olabiliyor. Başarılı olanlar daha da yükseliyor. Avon Genel Müdürü Erol Dönmez çalışanların çalışma zamanlarını kendilerinin ayarlayabildiğini söylüyor: ‘‘Zamanlarını kendileri kontrol ediyorlar. Kozmetik ilgilerini çektiği için zorlanmadan uyum sağlayabiliyorlar. 150 kişilik bir ekibe sahip olduktan sonra bu işe daha fazla vakit ayırmaları gerekebiliyor. Ayrıca insanlarla kolay iletişim kurma, satış yapabilme yeteneği bu işte önem taşıyor. Bir yıl içerisinde önemli noktalara gelebiliyorlar.‘‘

Bilgi için tel: 212 696 40 50, www.avon.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!