Ev tekstilinde ‘birleşme’ referandumu

Güncelleme Tarihi:

Ev tekstilinde ‘birleşme’ referandumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2002 01:45

Krize kadar ev tekstili alanında ‘fuar kavgası’ yaşayan bu sektörün iki büyük ismi Yılmaz Ulusoy ile Ahmet Nazif Zorlu, fuarlardan sonra derneklerini de birleştirme kararı aldı. Ev Tekstili Sanayicileri Derneği ile Ev Tekstilcileri Derneği, ‘referandum’ sonrası birleşecek.

Türk iş dünyasının iki büyük ismi, Ev Tekstili Sanayicileri Derneği Başkanı Yılmaz Ulusoy ile Ev Tekstilcileri Derneği Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, her gün daha da parçalanan siyasete ve Ankara'ya anlamlı bir demokratik mesaj verdi. İki işadamı başkanlıklarını yaptıkları aynı sektördeki iki derneği ve bu iki derneğin kötü rekabeti sonucu ayrı ayrı yapılan fuarları birleştiriyor.

Ulusoy ve Zorlu, 22 Mayıs'ta açılacak fuarda katılımcılara bir de anket uygulayacak ve derneklerin birleşmesi yolundaki çabalarını demokratik destekle güçlendirecek. Böylece Türkiye'de ilk defa bir sektörün geleceği de referandum ile belirlenecek.

BİRLİKTE BEREKET VAR

Ev Tekstili Sanayicileri Derneği Başkanı Yılmaz Ulusoy, iki derneğin fuar konusundaki ortak hareketinin çok yararlı olduğunu, derneklerin de birleşmeye doğru ilerlediğini söyledi. Ulusoy şöyle konuştu:

‘‘Birlikten kuvvet doğar. Bu işin ayrısı gayrısı olmaz. Zaten Sayın Zorlu ile aramızda herhangi bir sorun yok. Dernekler arasında da birşey yok. Mutlaka birlik olacak, başka çaresi de yok zaten. Birlik olmadan dirlik, dirlik olmadan hayır ve bereket olmaz. Birleşelim, Türk tekstilini dünya pazarlarında daha iyi satabilme yolunda ortak çalışalım. Çünkü çok ucuza gidiyoruz. Bizim yabancıya sattığımız mal, vitrinde 8 misli fiyata satılıyor. Birbirimizle niye uğraşalım? Dünya çok büyük pazar.’’

Türkiye'de yalnız tekstilde değil her alanda yeniden yapılanma ve bunun için seferberlik gerektiğini söyleyen Yılmaz Ulusoy, ‘‘Fuarda anket de yapacağız. 'Birlikte devam edelim ve güçlenelim' diye üyelere soracağız. Üyelerimiz ne diyorsa ona göre yapalım istiyoruz. Milletvekilleri de bizim gibi vatandaşın sesini dinlesin’’ diye konuştu.

DİDİŞME ZARAR VERİR

Ev Tekstilcileri Derneği Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise, sektörün birlikte hareket etmesinin herkese büyük fayda sağlayacağını söyledi. Zorlu, ‘‘Yılmaz Bey ile çok iyi dostuz, başbaşa verdik ve birleşme yolunda ilerliyoruz. 'İki dernek, ayrı ayrı fuarlar sektöre zarar veriyor. Birlik beraberlik içinde hareket edelim' dedik ve muvaffak olduk. Bu seneki fuarımız bir anda dünyanın ikinci en büyük ev tekstili fuarı haline geldi’’ dedi. Zorlu, Türkiye'nin siyaset ve yönetim açısından bölünmüş olmasını da eleştirerek, ‘‘Herkesin birbiriyle didiştiği bir ortamda herkes zarar görür. Didişme hizmeti, üretimi ve bütün yapılanları boşa çıkarır. Kimse de emeğinin karşılığını alamaz. Bence 2001 krizinin de sebebi ülke yönetiminde didişmedir. Krizde çok kötü rekabetlere tanık olduk ve yok pahasına mal satıldı. Şimdi birlikte hareket ederek, ortak stratejiler geliştireceğiz’’ diye konuştu.

Heimtekstil ile yarışıyorlar

Ev Tekstili Fuarı (Evteks) ilk defa 1993'te Ev Tekstilcileri Derneği tarafından Maslak Prencess Otel'de yapılmıştı. Fuar; 1997'ye kadar bu şekilde devam etti. 1997'de Brode Sanayicileri Derneği olarak kurulan Ev Tekstili Sanayicileri Derneği'nin başkanlığına Yılmaz Ulusoy seçildi. Bu tarihten sonra da dernekler ekseninde sektörde toptancı-sanayici çekişmesi olarak adlandırılan bir rekabet başladı. 1998, 1999 ve 2000'de Ev Tekstili Sanayicileri Derneği CNR'de, Ev Tekstilcileri Derneği ise TÜYAP'da aynı tarihlerde iki ayrı fuar düzenledi. 2001 yılında ise krizin de zorlamasıyla fuarlar TÜYAP'ta birleşti. Geçen yıl kriz yüzünden birleşen fuar, bu yıl da birlikte yapılınca Heimtekstil'den sonra en büyük ikinci ev tekstili fuarı haline geldi. Dünya Ticaret Merkezi CNR'da gerçekleşecek fuar katılımın çokluğu ile 8 holü doldurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!