Dicle Bebek, ağabeyi Fırat’a hayat verecek

Güncelleme Tarihi:

Dicle Bebek, ağabeyi Fırat’a hayat verecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2003 02:03

Usta gazeteci Uğur Dündar yönetiminde hazırlanan televizyonların rekortmen programı Arena, bu akşam önemli bir haberi daha ekrana taşıyor. Kanal D'de saat 23.00'te yayınlanacak programda genetik bilimindeki keşiflere Türkiye'den çarpıcı bir örnek veriliyor.

Televizyon gazeteciliğinin duayeni Uğur Dündar ve Serap Belet'in imzasını taşıyan haberde konu edilen Duman Ailesi'nin serüveni şöyle:

Konya'da yaşayan müzik öğretmeni Filiz Duman ile özel bir şirkette görevli eşi Ömer Duman'ın 9 yıl önce bir erkek çocukları dünyaya geldi. Ancak minik Fırat'a henüz 8 aylıkken ‘‘Talasemi-Akdeniz Anemisi’’ teşhisi kondu. Fırat, kan torbalarıyla, şırıngalarla, her gün kendi kendine yaptığı iğneler ve her üç haftada bir kan transfüzyonu ile ağrılı, çileli bir 9 yıl yaşadı.

Aile bir dergide okuduğu haberle soluğu Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde aldı. Doç. Dr. Ender Altıok, Prof. Dr. Umur Çolgar, Doç. Dr. İbrahim Ünsal ve Prof. Dr. Murat Tuncer'den oluşan bilim ekibi, incelemeler sonunda Duman ailesine genetik seçim yöntemini uygulamaya karar verdi.

‘Tüp bebek’ yöntemiyle anneden alınan yumurtalar babadan alınan spermle döllendi. Elde edilen 14 döllenmiş yumurta (embriyo); doğacak bebeğin anne ve babadan geçebilecek kalıtsal hastalığı taşımasını engellemek ve 9 yaşındaki Fırat'a uygun dokuya sahip olanı seçmek için genetik incelemeye tabi tutuldu. Embriyolardan iki hücre alınıp DNA'ları çıkarılarak inceleme yapıldı. Ardından DNA'lar çoğaltıldı. Çalışmalar sonunda 2 uyumlu embriyo elde edildi. Böylece Fırat'ı kurtaracak kardeş anne rahmine yerleştirilmeye hazır duruma getirildi. Anne rahmine yerleştirilen embriyolardan biri tuttu yani anne hamile kaldı.

Ve Dicle bebek beklenenden iki gün önce, 1 Nisan gecesi, Bakırköy Acıbadem Hstanesi'nde sezaryenle 3 kilo 750 gram olarak dünyaya geldi.

Prof. Dr. Umur Çolgar hemen Dicle bebeğin kordon kanını topladı. Kan tahlillerden geçirildi ve 1 gün sonra da Fırat'a uygun olduğu anlaşıldı.

Önümüzdeki günlerde Fırat son kontroller için hastaneye gelecek. Herşey planlandığı gibi giderse 9 yaşındaki Fırat'a minik kardeşinden alınan kordon kanı nakledilecek. Fırat böylece yıllardır çektiği acılardan ve sonu belirsiz hastalığından kurtulup, ailesi ile birlikte sağlıklı bir yaşama adım atacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!