Amerika, Irak'a uçak dolusu dolar gönderiyor

Güncelleme Tarihi:

Amerika, Iraka uçak dolusu dolar gönderiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2003 02:00

Amerika, Irak'a uçaklar dolusu dolar gönderdi. Yıkılan Saddam rejiminin ardından yeniden yapılandırma süreci boyunca, Iraklı memurların maaşı dolarla ödenecek.

Amerikan yönetimi, Merkez Bankası'ndan Irak'a uçaklarla dinarın yerini alması için dolar gönderiyor. Amerikalı yetkililer, bu dolarların, ilk olarak yeniden yapılandırma sürecinde yüz binlerce Iraklı memurun maaşlarının ödenmesi için kullanılacağını bildirdi.

Amerikan yönetimi, New York'taki Merkez Bankası'ndan uçaklarla dinarın yerini alması için Irak'a dolar gönderiyor. Amerikalı yetkililer, uçaklarla Irak'a gönderilen dolarların, ilk olarak yeniden yapılandırma sürecinde şehir asayişini kurmaya çalışan ve Irak ekonomisini istikrarlı bir biçime sokmaya uğraşan yüz binlerce Iraklı memurun maaşlarının ödenmesi için kullanılacağını bildirdi.

Amerikan dolarının kullanılması, doların fiilen para birimini olarak değil, en azından geçici bir süre için kabul edildiği şeklinde yorumlanıyor. Ekonomi çevrelerinde, ülkenin yeniden yapılandırılması sürecinde belirsizlikler arasında değerini koruyabilen bir para birimine sahip olması gerektiği şeklinde değerlendirmeler yapılırken, geçici süreyle de olsa doların para birimi olarak kullanılacak olması savaş sonrası Amerika'nın yönetimi tamamen ele geçirmesinden korkan Arap dünyasında gerginlik yarattı.

AYLIK 20 DOLAR MAAŞ

Amerikalı yetkililer Saddam Hükümeti'nin maliye ve ulaştırma bakanlığı yetkilileri ile görüşerek ödenebilecek uygun maaşları saptamaya çalışıyorlar. Amerikalı yetkililer konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundular: ‘‘Saddam rejimi altında, hükümet merkezden tüm maaşları ve fiyatları belirliyordu. Maaşları çok yukarıda belirleyecek olursak hali hazırda çok yüksek seviyelerde seyreden enflasyon oranı daha da artırabilir. Irak'taki yıllık enflasyon oranı yüzde 70'ler civarında.’’

Iraklı işçilerin kişi başına 20 dolar maaş alacaklarını açıklayan yetkililer, Saddam döneminde orta seviyeli bir kimya mühendisinin 50 dolara tekabül eden bir maaş aldığını hatırlattılar. Irak'ta 1.5 ile 2.5 milyon arasında memur olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer ülkede kullanılacak olan fonun, geçtiğimiz günlerde Amerika tarafından el konulan Irak'ın 1.7 milyar dolarlık parasından alındığını belirttiler. Geçtiğimiz haftalarda Amerika, Irak'ın Amerikan bankalarındaki paralarına el koymuş ve bu paraları Irak'ın yeniden yapılandırılmasında kullanacağını açıklamıştı.

Dolarla ödeme yapma girişimi, Amerika'nın savaş sonrası hükümet için attığı önemli bir birleştirici adım olarak değerlendiriliyor. Amerikalı yetkililer Irak'ın resmi para birimini belirlemediklerinin altını özellikle çizerek, ‘‘Biz Iraklılar'a yeni bir para birimini adapte etmeye çalışmıyoruz. Hangi para biriminini kullanacaklarına Irak halkının kendisi karar verecektir’’ açıklamasını yapıyorlar.

Hazine Bakanlığı'ndan bir yetkili konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: ‘‘Resmi para biriminin belirlenmesi yeni bir rejimin alacağı en önemli kararlardan biridir. Yabancı yatırımcılar bir ülkeye yatırım yapmadan önce o ülkenin para birimini nasıl idare ettiğini görmek isterler.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!