Piyasalarda IMF ve ‘Saddam Sarayı’ havası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda IMF ve ‘Saddam Sarayı’ havası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2003 02:06

ABD birliklerinin Bağdat'ta Saddam Hüseyin'e ait bir ‘saray’ı ele geçirmesi dünya piyasalarını ve Türkiye'yi olumlu etkiledi. İç piyasalar Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin sonuçlanmasını da olumlu değerlendirdi. Hazine'nin dünkü ihalede yüzde 56 faizle 1.4 katrilyon lira borçlanması da piyasalar açısından olumlu haberdi.

Piyasalar, ABD yönetiminin, Kongre'nin, Türkiye'ye 8.5 milyar dolar kredi ve kredi garantisine dönüşebilecek olan 1 milyar dolarlık hibenin de dahil olduğu 79.7 milyar dolarlık destek paketinin kabul etmesinden sonra yaşanan IMF, Bağdat'ın ‘saray’ görüntüleri ve Hazine ihalesini olumlu gelişme sınıfından değerlendirerek, haftaya moralli başladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dünkü seanslarını yüzde 3.15 yükselerek 10.743 puandan kapattı. Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık 7 bin lira düşüp 1 milyon 649 bin liraya indi.

Bono ve tahvil piyasasındaki faiz oranları, dünkü günlük işlemlerde biraz daha düştü. Bu piyasanın en yüksek hacime sahip olduğu için göstergesi kabul edilen 3 Mart 2004 vadeli tahvilin yıllık bileşik oranı dünkü işlemler için yüzde 62.38'den kapanıp, cumaya göre yaklaşık 0.5 puan geriledi.

Geçen hafta, ABD Başkanı George W. Bush'un Kongre'den talep ettiği 79.7 milyar dolarlık ek bütçenin, Türkiye'ye destek kısmı da dahil olacak şekilde kabul edilmesinden sonraki gelişmeler piyasaları biraz daha rahatlattı.

Irak'ta ABD ve müttefiklerinin sürdürdüğü Irak Savaşı'nda, Bağdat'a ulaşılmış olması ve televizyonlardan verilen ‘saray’ görüntüleri, bütün dünyada borsaların haftaya olumlu başlamasını sağladı. Uluslararası piyasalardaki bu olumlu bakış, Türkiye'de de piyasaları aynı şekilde olumlu etkiledi.

Türkiye'nin, ‘zorlu geçen’ görüşme maratonları sonrasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma zeminini elde edebilmesi de iç piyasalarda olumlu değerlendirildi.

Son olarak, bu hafta 5.3 katrilyon lira iç borç geri ödemesi yapacak olan Hazine'nin dünkü ihalede, ‘nispeten’ düşük faizler 1.4 katrilyon liraya yakın borçlanma gerçekleştirmesi de öğleden sonraki saatlerde yine nispeten olumlu kabul edildi.

BORSA 10.500'ÜN ÜZERİNDE

Dün sabah işlemlere yükselerek başlayan ve 10.700 puan seviyesini test eden İMKB-100 Endeksi, daha sonra gelen satışlarla 10.600 puana çekildi. bu seviyede yaklaşık 1.5 saat sıkışan borsa, sıkışmasına rağmen ilk seansı 225 puanlık artışla 10.640 puandan kapattı.

İkinci seansa Hazine ihalesinin sonuçlarını öğrenerek başlayan piyasa seans başındaki dalgalanma sonrasında yeniden 10.700 puanı denedi ve bu denemesinde aşmayı da başararak 10.777 seiyesine kadar yükseldi. Kár satışlarının neden olduğu gerilemeye rağmen piyasa cuma kapanışına göre 328 puan arttı.

Hazine % 56 ile rahat borçlandı

Hazine Müsteşarlığı tarafından dün yapılan 126 gün vadeli iskontolu bono ihalesinde, bileşik faiz yüzde 56.48 olarak gerçekleşti. Hazine, bu faizden net 1 katrilyon 393 trilyon lira borçlanma sağladı. Dünkü ihalede gerçekleşen faiz , Hazine'nin 18 Mart'ta yaptığı ve dünkü ihaleye en yakın vadeli 147 günlük bono satışında faiz oranı yüzde 55.47 olmuştu. Faiz oranı ve satış miktarları itibariyle piyasa tahminleriyle tutarlı olan ihale başarılı olarak değerlendirildi. Hazine bugün de biri 182 günlük bono, diğeri 385 günlük tahvil olmak üzere iki ihale düzenleyecek. Hazine'nin bu hafta piyasalara toplam 5.3 katrilyon lira iç borç geri ödemesi var.

Dünya ‘savaş bitti’ havasına girdi

ABD birliklerinin Bağdat'a dayanması ve Saddam Hüseyin'in saraylarından birini ele geçirmesi, Bağdat Havaalanın'da çatışmaların sürmesi dünya piyasalarında, ‘‘Bu savaş kısa sürecek’’ beklentisini güçlendirdi. Petrol ve altın fiyatları gerilerken, hisse senedi piyasalarında da yükselişler yaşandı. Dün Londra piyasasında Brent türü petrolün değeri, günlük işlemlerde yüzde 2.56 düşerek 24.78 dolar oldu. ABD ham petrolünün değeri ise yüzde 3 gerileyip 27.75 dolardan kapandı. Altının ons değeri ise 5.2 dolar gerileyip 320.8 dolara indi. Asya ve Avrupa hisse senedi borsalarında ise yüzde 1-5 arasında yükselişler gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!