Gurbetçi oyuna AKP göz dikti

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi oyuna AKP göz dikti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2002 02:07

AKP 3 Kasım seçimlerinde gurbetçi oylarını alabilmek için büyük bir organizasyon hazırlığına başladı. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sadece gümrük kapılarında oy kullanabileceğinin açıklanmasının ardından AKP özellikle Almanya'dan yüzlerce otobüs kaldırmaya hazırlanıyor.

2 Ekim Çarşamba günü başlayacak oy verme işlemi için AKP'nin Almanya'da hızla çalışmaya başladığı öğrenildi. AKP'nin sadece Münih'ten 700 otobüs kaldıracağı bildirildi. Almanya'da yaklaşık 1.3 milyon, tüm Avrupa'da ise 2.1 milyon Türk seçmen bulunuyor. Bunların oy kullanmaları için bu tarihten itibaren gümrük kapılarına oy sandıkları konulacak.

DOĞRUDAN KATILAMIYORLAR

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmalarının sağlanması anayasada garanti altına alınmasına rağmen, bu hak iki yıldır bir türlü verilemedi.

Türkiye Anayasası'nın 67. Maddesi 2. Fıkrası'nda yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının seçimler ve halkoylamalarına doğrudan katılmalarını sağlamayı öngören madde şöyle: ‘‘Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkı kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler.’’

KOMİSYONDA BEKLİYOR

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy kullanmalarını sağlamak için iki yıl önce Dışişleri Komisyonu'na sunulan yasa taslağı komisyonda bekliyor. Ankara'daki yetkililer bu konuda siyasi bir iradenin oluşmadığını belirterek şu iki noktaya dikkat çekiyor:

‘‘Seçim için iki yöntem var. Biri doğrudan Başkonsolosluk ve temsilciliklerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanmak. Türk seçmenlerinin büyük çoğunluğunun yaşadığı Almanya sandık başında Türklerin oy kullanmasına güvenlik nedeniyle karşı çıkıyor. ‘Almanya güvenliği sağlayamayız' diyor. İkinci seçenek ise mektupla oy. Bu yönteme de Türkiye'deki siyasi partiler karşı çıkıyor. Çünkü siyasi partiler mektupla oy sisteminde bir kişinin tüm aile fertleri adına oy kullanabileceği veya baskıyla kendi istediği partiyi öteki aile fertlerine işaret ettireceği, bunun da özgür siyasi iradenin seçime yansımayacağı endişesini taşıyor. Yani seçmene güvenmiyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!