Randevu: 2004 Müzakere: 2005

Güncelleme Tarihi:

Randevu: 2004  Müzakere: 2005
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2002 01:30

Almanya Başbakanı Schröder görüşmede, "Türkiye'ye Aralık 2004'te randevu verelim. AB Komisyonu 2004 sonlarına kadar Türkiye'deki demokratikleşme sürecine ilişkin bir rapor hazırlasın. Randevu bu rapora göre verilsin" dedi.

Almanya Başbakanı Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Berlin buluşmasından, Türkiye'ye müzakere değil ‘‘randevu tarihi’’ çıktı. AB Komisyonu 2004 ortalarına kadar Türkiye'deki demokratikleşme sürecine ilişkin bir rapor hazırlayacak.

Rapor olumlu olursa Mart 2004'te randevu gerçekleşecek ve 1 Temmuz 2005 için müzakere tarihi verilecek. Ancak Schröder bu tarihin Kopenhag belgesinde vurgulanmasına karşı çıkıyor.

ALMANYA, Türkiye'ye Kopenhag'da sadece 'randevu tarihi' verilmesinde ve 2004'deki randevuda da ‘‘1 Temmuz 2005’’in müzakere tarihi olarak açıklanmasında ısrarcı görünüyor.

Berlin yakınlarındaki Storkow'daki eski bir şatoda Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 'Türkiye'ye 2004'ün Mart ayında randevu verelim' görüşünü dile getirdi. Schröder, bu tarihte henüz AB'nin 25 ülke sayısına ulaşmamış olacağını, dolayısıyla Türkiye ile başlatılacak müzakere tarihi kararının '15' AB ülkesi tarafından alınacağını söyledi. Almanya Başbakanı ayrıca 1 Temmuz 2005'te müzakerelere başlanabileceğini belirtti. Ancak bu tarihin Kopenhag belgesinde vurgulanmasına karşı çıktı.

Chirac ve Schröder, AB Komisyonu'nun 2004 ortalarına kadar Türkiye'deki demokratikleşme sürecine ilişkin bir rapor hazırlamasını kararlaştırdılar. Bu rapor olumlu olursa müzakereler 1 Temmuz 2005'te başlayabilecek.

Berlin'de TÜSİAD yetkililerine, 'Merak etmeyin. Türkiye üyelik için Romanya ve Bulgaristan'a verilen tarih olan 2007'yi yakalar' şeklinde konuşan Schröder, heyetin, müzakere tarihinin Kopenhag zirvesinde vurgulanmasına yönelik taleplerine, 'Bakacağız. Uzanabileceğimiz yere kadar uzanacağız' şeklinde yanıt verdi.

Schröder'e göre Kopenhag'da Türkiye'ye bir 'yol haritası' sunulacak. Randevu tarihi olarak 'Mart 2004' tarihi vurgulanacak. İrlanda'nın AB Dönem Başkanlığını yaptığı bu tarihe kadar 'yol haritasının' sonuna gelindiğine ikna olunursa Türkiye ile müzakerelere başlanacak olan tarih saptanacak. Ancak AB böylelikle müzakere tarihi konusunda Kopenhag'da her hangi bir angajmana girmeyecek.

Bize güvenin merak etmeyin

FRANSA Dışişleri Bakanı Dominique Villepin, Kopenhag'da Türkiye'yi hayal kırıklığına uğratmayacak, 'güçlü bir sinyalin' verileceğini söyledi. Fransız Bakan Hürriyet'in, Chirac-Schröder buluşması ile ilgili son duruma ve Almanya ile Fransa'nın 'ortak tavrının' ne olduğuna yönelik sorduğu soruyu cevapladı ve 'Bize güvenin, gerisini merak etmeyin' dedi.

Villepin, Fransa'nın her zaman Türkiye'nin 'avukatlığını' üstlendiğini ve bunun Kopenhag zirvesine de yansıyacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!