Erdoğan'la ilgili YSK kararı yarın

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanla ilgili YSK kararı yarın
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 12:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, kimlerin milletvekili adayı olamayacaklarını yarın açıklayacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Algan, oy pusulalarının basılacağı Türk Tarih Kurumu'nun Sincan'daki Basımevi'nde incelemelerde bulundu. Algan, gazetecilerin soruları üzerine, milletvekilli adaylarının hukuki durumlarını incelemeyi bugünkü toplantıda da sürdüreceklerini belirterek, YSK üyelerinin Yargıtay ve Danıştay'daki görevleri nedeniyle çalışmaların bugün tamamlanamayacağını söyledi.

İncelemelerin yarın tamamlanacağını kaydeden Algan, kimlerin milletvekili adayı olamayacaklarını yarın açıklayacaklarını bildirdi.

YSK Başkanı Tufan Algan, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Akın Birdal, Murat Bozlak ve diğer adayların hukuki durumu ile aday olup olamayacaklarını yarın akşam saatlerinde açıklayacağını sözlerine ekledi.

ALGAN: YENÄ° 312 DÄ°KKATE ALINACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Akın Birdal ve Murat Bozlak’ın adaylıklarıyla ilgili değerlendirmenin sürdüğünü açıkladı. Algan, YSK üyelerinin bu adaylarla ilgili Yargıtay'da görüşmeler yaptıklarını bu yüzden sonucun en geç cuma günü açıklanacağını belirtti.
YSK'nın milletvekili adaylarıyla ilgili incelemesini bugün tamamlaması bekleniyordu ancak, Başkan Algan çalışmaların en geç cuma günü açıklanacağını söyledi. Algan, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan hakkında henüz bir karar vermediklerini ama incelemelerini TCK'nın 312. Maddesi'nde yapılan değişikliği dikkate alarak yapacaklarını söyledi.
     Â
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, her milletvekili adayının durumunun farklı olduğunu, bir kişi için verilebilecek kararın, diğer bir kişi için emsal oluşturamayacağını söyledi.

YSK'ya geliÅŸinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Algan, bir gazetecinin, ''312. maddeden mahkum olan kiÅŸilerin milletvekili adaylıklarının reddedildiÄŸine'' iliÅŸkin haberleri hatırlatması üzerine, ÅŸunları söyledi:Â

''Herkesin durumu, bir diÄŸerinin durumundan farklıdır. Her adayın iÅŸlemiÅŸ olduÄŸu suç, verilmiÅŸ olan karar, bir diÄŸerinden farklıdır. Yani bir kiÅŸinin durumunu diÄŸer kiÅŸilere benzeterek, bu kiÅŸi hakkında da ÅŸu karar verilebilir denilemez. Bir kiÅŸi hakkında verilen karar, emsal olarak gösterilemez'' diye konuÅŸtu.Â

''Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklik ve AB uyum yasalarını mutlaka göz önünde bulunduracak mısınız?'' sorusuna Algan, ''Elbette. Madem ki 312. madde TBMM'de yeniden düzenlendi, yeniden yazıldı, 312'nin yeni kapsamına göre durum deÄŸerlendirilecektir'' yanıtı verdi.Â

Bir soru üzerine Algan, DEHAP'ın milletvekili adaylarına iliÅŸkin bir kararın henüz verilmediÄŸini belirtti.Â

YSK'nın 3 üyesinin, bugün Yargıtay ve Danıştay'da yoÄŸun müzakereleri olduÄŸunu vurgulayan Algan, bu nedenle milletvekili adaylarının hukuki durumlarına iliÅŸkin açıklamanın bugün yapılamayabileceÄŸini söyledi.Â

Haberin Devamı
Algan, milletvekili adaylarının hukuki durumuna ilişkin kararı, çalışmalar tamamlanırsa bugün, tamamlanmazsa en geç yarın akşam açıklayabileceklerini söyledi.

Bir başka soru üzerine de sabıkası milletvekilliğine engel olan kişilerin aday olamayacağını yineleyen Algan, ''Herkesin şahsi durumu,konumu, aldığı suç ve süreci farklıdır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!