Hava kirliliğinin haritası çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hava kirliliğinin haritası çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 12:12

ABD ve Fransa'dan bilim adamları, atmosferde hava kirliliğine yol açan kimyasal parçacıkların ne kadarının insanlar, ne kadarının tabiattan kaynaklandığını tespit etmek için, dünyanın hava kirliliği haritasını çıkarıyor. Araştırmacılar, küresel haritalarla hava kirliğinin iklimi nasıl etkilediğini tespit etmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Çevre haberleri sitesi "ens-news.com"da yayınlanan haberde, bilim adamlarının hava kirliliğinin değişik türlerini araştırmak için daha gelişmiş uydu ve bilgisayar sistemleri kullandığı belirtiliyor.

Atmosferde "aerosol" olarak adlandırılan katı ve sıvı parçacıklar bulunuyor. Bu parçacıklar güneş ışınlarını yansıtıyor ve yağış miktarı, hava durumu üzerinde etkili oluyor. Kirletici parçacıkların miktarının artması insan ve hayvanlarda solunum problemlerine yol açabiliyor.

Atmosferdeki parçacıkların bir bölümü insanların odun, kömür yakmaları ya da kimyasal madde kullanmalarından kaynaklanırken, bir kısmı da doğal yollardan, volkanik küllerden, deniz yüzeyinden ve tozdan geliyor.

NASA'nın uyduları Terra ve Aqua, aerosollerden yansıyan güneş ışınlarını hergün ölçerek, dünya atmosferinin tamamına ait verileri oluşturuyor. Uzmanlar, bu uyduların yaptığı ölçümlerin son yirmi yıldır elde edilen en sağlıklı veriler olduğunu belirtiyor.

MODIS adı verilen projeyle NASA uyduları atmosferdeki farklı nitelikteki aerosolleri tespit edilebiliyor. Hava kirliliği haritalarına bakılarak, kirliliğin hangi bölgelerde yoğunlaştığı ve iklim üzerindeki etkileri çarpıcı bir şekilde gözlemlenebiliyor.

Haritalarda özellikle Asya ve Amerika kıtasının bazı bölgelerindeki kirliğin insan yerleşiminin yoğun olduğu yerlerde arttığı görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!