Minimum risk, maksimum koruma

Güncelleme Tarihi:

Minimum risk, maksimum koruma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2002 16:15

Elektronik ve insanlı güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Group 4 Falck, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli şirket ve kurumların güvenlik ihtiyaçlarını karşılıyor. Dünyanın içinde bulunduğu güvenlik bunalımı sonucu hızla artan güvenlik şirketlerinin sayısı sektörde standartların tartışılmasını gündeme getirdi. Group 4 Falck, sektördeki kalitesizlik sorunuyla başa çıkabilmek için çalışıyor.

Haberin Devamı

Güvenlik ve emniyet... Başımıza kötü bir şey gelmediği sürece değerini bilmediğimiz iki kavram.

ABD'de 11 Eylül'de yaşanan 'ikiz kulelere saldırı' olayının ardından dünyanın hiçbir ülkesinin güvende olmadığı anlaşıldı. Türkiye ise, en güvenli binaların bile tehlikede olduğunu, 1996'da Sabancı Center'da gerçekleştirilen saldırıyla gördü. Öncelikle deprem olmak üzere tüm iklim felaketleri tedbir alınmadığında olabilecekleri kanıtladı.

GÜVENLİK KAZANDI

11 Eylül'ün ardından başta havacılık olmak üzere birçok sektör büyük zararlara uğrarken, güvenlik sektörünün yıldızı parladı. Türkiye de bu gelişmeden payını aldı. Firma sayısı hızla arttı. Bugün tahmin edilen şirket sayısı yaklaşık bin. Sektörün parasal büyüklüğünün 250 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Çalışan sayısının 70 bine ulaştığı belirtiliyor. Sektörde yerli şirketlerin yanı sıra uluslararası şirketler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Bunlar içinde dünyanın en büyük ikinci güvenlik firması Group 4 Falck da yer alıyor. Merkezi Danimarka'da bulunan şirketin geçtiğimiz yılki cirosu dört milyar euro. 2003 yılı ciro tahmini ise altı buçuk milyar euroya ulaşıyor. 1989'da Türkiye'ye gelen şirketin yüzde 51 hissesi ana şirket Falck BV'ye, yüzde 49'u yerli ortakları Bell Holding'e ait. Dünya çapında 215 bin çalışanı olan şirketin Türkiye'de çalışan sayısı bin 300.

Group 4 Falck, 80 ülkede insanlı ve elektronik güvenlik konusunda faaliyet gösteriyor. Güvenlik konusunda komple çözümler sunuyor.

Group 4 Falck Türkiye Genel Müdürü Josef Ventura, yaptıkların işin güvenlik ihtiyacını karşılama dışında istihdam yönünün de bulunduğunu dile getiriyor. Sektörde 70 bin kişiye istihdam sağlandığını ve kendi şirketlerinde gelecek yıl içinde çalışan sayısını iki bine çıkarmayı planladıklarını ifade ediyor.

Sektördeki kalitesizlik sorunuyla başa çıkabilmek için çalışanlarını 'özenle' seçtiklerini belirtiyor. Adayların geçmişleri hakkında araştırmalar yaptıktan sonra çeşitli eğitimler veriyorlar. İşe almadan önce zeka ve sinir seviyelerini ölçen psikometrik testlerden geçiriyorlar. Daha sona ITC isimli temel eğitim kursu veriliyor. Bu eğitimin ardından adaylar uzmanlaşma eğitimi alıyorlar. 'Drill' olarak adlandırılan ve animasyonlar şeklinde olan eğitimler ise periyodik olarak tekrarlanıyor. Eğitimde güvenlik görevlilerinin haberi olmadan bomba taşıyanlar, saldırıda bulunacak olanları tespit edip edemediklerine bakılıyor.

KALİTE SORUNU

Haberin Devamı

Ventura, sektördeki kalite sorununun ortadan kalkması için eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

11 Eylül olayından sonra güvenlik konusunda bütün dünyada bilinç düzeyinin arttığını belirtiyor. Güvenlik kararları şirketlerde alt kademedeki insanların verdiği bir kararken, üst düzey yöneticilerin yetki alanlarına girmeye başlamış.

Ventura, Türkiye'de güvenlik konusunda hiçbir tedbirin alınmadığı yerlerin bulunduğunu kaydederek, şunları söylüyor:

‘‘Güvenlik konusunda az sayıda firma ve kurum bilinçli. Risklerin farkında değiller. Bir yangında şirket kül oluyor. Oysa basit tedbirlerle bu önlenebilir. Hırsızlıkların, saldırıların önüne geçebilirler. Kendi güvenliğini kendisi sağlamaya çalışanlar ana işleri bu olmadığı için çoğu zaman bunu iyi bir şekilde yapamıyorlar.‘‘

Haberin Devamı

Ventura, güvenlik hizmetinin şirketlere maliyetinin binaların durumuna göre değiştiğini söylüyor. Binaların kaç giriş çıkışının olduğu, gelen ziyaretçi sayısının yoğunluğu, binanın yapısı güvenlik hizmetinin maliyetini belirliyor. Bu maliyet binanın durumuna bağlı olarak bin dolarlardan başlayıp milyon dolarlara kadar çıkabiliyor.

Ventura, firma sahiplerine binalarını risk açısında kontrol ettirmeleri önerisinde bulunuyor. Böylece ileride karşılaşabilecekleri riskleri minimuma indirebileceklerini kaydediyor. Group 4 Falck olarak da önümüzdeki dönem, insanlı ve elektronik güvenlik dışında, kıymetli eşya taşımacılığı ve uydudan takip konusunda faaliyet göstermeyi planladıklarını söylüyor.

ISO 9001 aldı

Haberin Devamı

Güvenlik şirketi Group 4 Falck, Danimarka merkezli bir şirket. Dünyada 80 ülkede faaliyet gösteriyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'deki nükleer santrallerin dörtte üçü, General Motors gibi büyük kurumların güvenlik ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'de aralarında Sabancı Center, Microsoft, Rahmi Koç Müzesi, IBM, Aria gibi kurumların bulunduğu 150'den fazla işyerine hizmet veriyor. Group 4 Falck Türkiye'ye, İngiliz Standartları Enstitüsü tarafından ISO 9001 verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!